У Бањалуци нестало петовалентних вакцина

nezavisne.com
У Бањалуци нестало петовалентних вакцина

Бањалука - У Дому здравља Бањалука ове седмице је нестало петовалентних вакцина, потврдили су у тој здравственој установи.

"Очекујемо да ће нам нове вакцине стићи у најскорије вријеме", рекли су у бањалучком Дому здравља.

У Институту за јавно здравство РС рекли су да су обезбиједили кроз редовну тендерску процедуру петовалентне вакцине за период од три године, односно до почетка 2019. године.

Додали су да им вакцине регистровани добављач доставља сукцесивно, према потребама домова здравља у РС.

"У овом тренутку очекујемо испоруку од добављача и чим вакцине буду на располагању Институту, биће дистрибуисане домовима здравља којима недостају, а грађани ће бити благовремено обавијештени", рекли су у овом институту.

Родитељи су забринути због нестанка овог цјепива које се дјеци даје у првој години, у трећем, петом и крајем шестог мјесеца, те с навршених 18 мјесеци, као заштита од дифтерије, тетануса, великог кашља, хемофилус инфлуенце типа Б и дјечје парализе.

Они сматрају да, ако је вакцина обавезна, онда би требало да је буде у довољним количинама.

Надају се да ће их у скорије вријеме набавити и да ће њихова дјеца ускоро моћи примити ову вакцину у бањалучком Дому здравља.

Николина, мајка двоје дјеце, каже да је чула да тренутно нема ових вакцина.

"Иста ситуација је била и када је старији син био беба. Он је каснио са примањем вакцина јер их није било и једва је успио да је прими. Сада имам бебу која треба да прими вакцину па се надам да ће их убрзо набавити", рекла нам је Николина. 

Петовалентна вакцина је једна од првих које дјеца примају. Према календару вакцинације у РС, ова вакцина је обавезна за сву дјецу и најбоље ју је примити на вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана