Tužba koči gradnju terena i igrališta na Laušu

Sanja Amidžić
Tužba koči gradnju terena i igrališta na Laušu

Banjaluka - Gradnju sportskog kompleksa kao i obnovu stadiona na Laušu ponovo koči tužba koju je Zemljoradnička zadruga "Agropromet" podnijela protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP).

Rekao je ovo predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lauš Nebojša Matić i dodao da je tužba podnesena prije nekoliko mjeseci kada je RUGIP donio odluku da se dvije parcele koje godinama koristi "Agropromet", nakon odluke nadležnog suda, uknjiže na grad.

- Sudski sporovi u vezi sa ovim parcelama traju godinama. Tri tužbe su odbijene u korist grada. Odlukom najvišeg sudskog organa ovo zemljište vraćeno na upravljanje gradu. Međutim, kada je RUGIP donio odluku da se zemljište uknjiži na grad, "Agropromet" je tužio ovu instituciju, kako bi kupio vrijeme, jer više nema pravo tužbi protiv grada - objasnio je Matić.

On je kazao da je u planu da u okviru sportskog kompleksa bude izgrađeno igralište, ali i dvorana, te teniski, odbojkaški tereni, te drugi zabavni sadržaji.

- Na parceli gdje je stadion planirana je obnova tribina i terena, te gradnja pomoćnog igrališta ili balona, dok bi na lokaciji kod crkve trebao da nikne sportski kompleks. Međutim, ovim tužbama samo se nanosi šteta naselju - kazao je Matić.

Prema njegovim riječima, nedavno su dodijeljena sredstva za izgradnju igrališta na jednoj od parcela, ali zbog tužbe nisu dobili zemljišno-knjižni izvodak.

- Sada moramo da na drugoj lokaciji tražimo dokumentaciju kako ova sredstva ne bi bila preusmjerena u drugo naselje. Umjesto da se gradi i razvija naselje mi zbog ovakvih slučajeva gubimo vrijeme na sudovima - kazao je Matić.

Istog mišljenja su i iz Omladinskog fudbalskog kluba (FK) Lauš gdje kažu da više od 13 godina vode borbu sa "Agroprometom" da zemljište bude vraćeno gradu kako bi ovaj klub mogao napredovati.

- Direktor "Agroprometa" Anđelko Lovre zajedno sa Markom Pajićem i advokatom pokušali su da kroz založno pravo to prisvoje. Sa njima smo imali i problema zbog prostorija kluba jer su nam ostali dužni oko 50.000 maraka za kiriju - kazao je sportski direktor ovog kluba Dragomir Bošnjak i dodao da osim ovih parcela građani strahuju šta će biti i sa oko 500 dunuma zemlje na kojima su voćnjaci.

Advokat koji zastupa "Agropromet" Dragan Spasojević rekao je da je ova zadruga upravni spor protiv RUGIP-a pokrenula zbog propusta koji su počinjeni u postupku.

- Ne sporimo da zemlja po zakonu pripada gradu, ali ne u svim slučajevima. Ima dijelova gdje je zadruga kupila zemljište i napravila objekte svojim novcem kroz teretni postupak, a oni hoće na silu da ga dobiju. Organ koji je vodio postupak i nadležni koji su na drugostepenom postupku potvrdili to rješenje, nisu vodili računa o tome da treba saslušati sve strane kao što je FK Lauš, da treba razjasniti čiji su objekti na tom zemljištu i slično. Sada će se to sve ponovo ispitivati - kazao je Spasojević. 

Okružni sud

U Okružnom sudu Banjaluka potvrdili su da je tužba "Agroprometa" protiv RUGIP-a zaprimljena 17. jula.

- Predmet spora je tužba protiv rješenja RUGIP-a, kojim je odlučivano o pravu svojine na zemljištu u korist jedinice lokalne samouprave. Tužba je prihvaćena kao blagovremena i izjavljena od ovlašćenog lica, a odluka će biti donesena u skladu sa redoslijedom rješavanja predmeta zaduženih kod postupajućeg sudije - kazali su u sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana