Тужба кочи градњу терена и игралишта на Лаушу

Сања Амиџић
Тужба кочи градњу терена и игралишта на Лаушу

Бањалука - Градњу спортског комплекса као и обнову стадиона на Лаушу поново кочи тужба коју је Земљорадничка задруга "Агропромет" поднијела против Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП).

Рекао је ово предсједник Савјета мјесне заједнице Лауш Небојша Матић и додао да је тужба поднесена прије неколико мјесеци када је РУГИП донио одлуку да се двије парцеле које годинама користи "Агропромет", након одлуке надлежног суда, укњиже на град.

- Судски спорови у вези са овим парцелама трају годинама. Три тужбе су одбијене у корист града. Одлуком највишег судског органа ово земљиште враћено на управљање граду. Међутим, када је РУГИП донио одлуку да се земљиште укњижи на град, "Агропромет" је тужио ову институцију, како би купио вријеме, јер више нема право тужби против града - објаснио је Матић.

Он је казао да је у плану да у оквиру спортског комплекса буде изграђено игралиште, али и дворана, те тениски, одбојкашки терени, те други забавни садржаји.

- На парцели гдје је стадион планирана је обнова трибина и терена, те градња помоћног игралишта или балона, док би на локацији код цркве требао да никне спортски комплекс. Међутим, овим тужбама само се наноси штета насељу - казао је Матић.

Према његовим ријечима, недавно су додијељена средства за изградњу игралишта на једној од парцела, али због тужбе нису добили земљишно-књижни изводак.

- Сада морамо да на другој локацији тражимо документацију како ова средства не би била преусмјерена у друго насеље. Умјесто да се гради и развија насеље ми због оваквих случајева губимо вријеме на судовима - казао је Матић.

Истог мишљења су и из Омладинског фудбалског клуба (ФК) Лауш гдје кажу да више од 13 година воде борбу са "Агропрометом" да земљиште буде враћено граду како би овај клуб могао напредовати.

- Директор "Агропромета" Анђелко Ловре заједно са Марком Пајићем и адвокатом покушали су да кроз заложно право то присвоје. Са њима смо имали и проблема због просторија клуба јер су нам остали дужни око 50.000 марака за кирију - казао је спортски директор овог клуба Драгомир Бошњак и додао да осим ових парцела грађани страхују шта ће бити и са око 500 дунума земље на којима су воћњаци.

Адвокат који заступа "Агропромет" Драган Спасојевић рекао је да је ова задруга управни спор против РУГИП-а покренула због пропуста који су почињени у поступку.

- Не споримо да земља по закону припада граду, али не у свим случајевима. Има дијелова гдје је задруга купила земљиште и направила објекте својим новцем кроз теретни поступак, а они хоће на силу да га добију. Орган који је водио поступак и надлежни који су на другостепеном поступку потврдили то рјешење, нису водили рачуна о томе да треба саслушати све стране као што је ФК Лауш, да треба разјаснити чији су објекти на том земљишту и слично. Сада ће се то све поново испитивати - казао је Спасојевић. 

Окружни суд

У Окружном суду Бањалука потврдили су да је тужба "Агропромета" против РУГИП-а запримљена 17. јула.

- Предмет спора је тужба против рјешења РУГИП-а, којим је одлучивано о праву својине на земљишту у корист јединице локалне самоуправе. Тужба је прихваћена као благовремена и изјављена од овлашћеног лица, а одлука ће бити донесена у складу са редослиједом рјешавања предмета задужених код поступајућег судије - казали су у суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана