Trula stabla u banjalučkim alejama ostaju u drvoredima

Vesna Popović
Trula stabla u banjalučkim alejama ostaju u drvoredima

Banjaluka - U gradu je ove godine potrebno ukloniti 400 trulih stabala, ali u gradskoj kasi nema dovoljno novca za te namjene.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petra Bilčara, novcem kojim ovo odjeljenje raspolaže biće moguća sječa manje od pola tih stabala.

- Studija zdravstvenog stanja stabala je pokazala da bi u gradu ove godine trebalo ukloniti njih 400 jer su trula. Međutim, u ovoj godini u budžetu imamo raspoloživog novca za sječu između 130 i 150 stabala - rekao je Bilčar.

Dodao je da su dosadašnjim radom skoro dostigli taj limit.

- U toku ove godine je uklonjeno 112 stabala u drvoredima i blokovskom zelenilu koja su bila suva ili je evidentirana trulež - rekao je Bilčar.

Objasnio je da je do kraja godine u planu uklanjanje stabala na osnovu pojedinačnih zahtjeva građana, ali samo ako se ti zahtjevi pokažu kao opravdani.

- Imamo mnogo zahtjeva za sječu stabala i prihvatamo ih samo ako komisija koja izađe na teren utvrdi da je potrebno da stablo na nekoj lokaciji i bude uklonjeno - rekao je Bilčar.

Istakao je da će u idućoj godini nastojati da pri formiranju budžeta grada traži više novca za sječu preostalih stabala koji su predviđeni studijom. Napomenuo je da je ove godine planiranja sadnja 300 novih stabala.

- Ove godine posađeno je oko 105 sadnica kestenja oko tvrđave Kastel - rekao je Bilčar i dodao da su u toku pripreme i za jesenju sadnju u kojoj bi trebalo da bude ispunjen cijeli plan.

Kazao je da će se tim novim sadnicama prije svega zamijeniti posječena stabla i uništene sadnice.

- Između ostalog, popunićemo drvorede oko Venecija mosta, zatim prema naselju Trapisti te prema fabrici “Vitaminka” - naveo je Bilčar. 

Prema informaciji iz Gradske uprave, u Banjaluci  ima 22.000 stabala zasađenih u alejama, parkovima i naseljima koje je u obavezi da održava grad.

Građani poručuju da Banjaluka važi za grad zelenila i da treba više pažnje posvetiti održavanju drvoreda.

  • Gdje god su stabla trula ili postoji mogućnost da će se srušiti treba ih ukloniti i zamijeniti novim. Bolje je tako nego čekati da neko nastrada - rekao je mještanin Paprikovca David Vuković.

Razorni vjetar

Petar Bilčar je rekao da je ranije u Gradsku upravu stizalo puno zahtjeva za očuvanje stabala, ali da se to promijenilo nakon olujnog nevremena u decembru prošle godine.

- Od tada svakodnevno dobijamo brojne zahtjeve za sječu stabala. Ljudi se boje jer je lani vjetar rušio i zdrava stabla - naveo je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana