Trotoar tjera brigu na putu do škole u mjesnoj zajednici Saračici

Miloš Vasiljević
Trotoar tjera brigu na putu do škole u mjesnoj zajednici Saračici

Banjaluka - Izgradnja trotoara u mjesnoj zajednici Saračica kod Osnovne škole "Sveti Sava" u Pavlovcu, koju pohađa 110 učenika, riješiće dugogodišnji problem đaka, ali i drugih mještana čija je bezbjednost svakodnevno ugrožena jer su prinuđeni da pješače kolovozom.

Vrijednost radova je 32.000 KM, od kojih je 15.000 KM obezbijeđeno iz gradske kase, a ostatak će izdvojiti vlade Švajcarske i Švedske, u okviru UNDP projekta.

- Na Forumu građana je zaključeno da je najvažniji projekat gradnja trotoara, kako bi đaci područne škole koja gravitira u MZ Saračica bili bezbjedniji. Radovi su počeli, a tražićemo i dozvolu za postavljanje "ležećih  policajaca" u blizini škole - kaže predsjednik Savjeta MZ Saračica Draško Kremenović. Dodaje da je novcem koji grad daje mjesnim zajednicama obnovljena škola, te da ni ovdje nije bilo dileme gdje će ga uložiti.

- Jednoglasno smo odlučili da ovaj novac preusmjerimo za obnovu škole u Pavlovcu. Sanaciju su pomogli donatori među kojima su "Građenje Đurić", "Mesnica kod Zoke", "Građevinarstvo Kos" i kompanija "Paspalj". Ostalo je još da obnovimo krov, fasadu i stolariju, kako bismo dobili modernu školu, ali i na taj način zadržali broj đaka - kaže Kremenović koji je i odbornik u Skupštini grada.

On je naglasio da đaci sada imaju bolje uslove za rad jer je potpuno obnovljena učionica nakon 50 godina.

- Najvažnije je da su učenici, nastavnici i roditelji zadovoljni, jer neko vodi računa i o područnoj školi. Potrebno je da zadržimo đake u područnim školama, da ne idu u centralne. Ne želimo da zaobilaze našu školu, te  se radujemo svakom novom prvačiću - istakao je Kremenović i dodao da u Saračici ima oko 5.000 stanovnika.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Pavlovac Miroslav Popržen je istakao da će gradnja trotoara značiti mnogo ovom naselju, te da će roditelji i djeca biti mnogo bezbrižniji.

- Trotoari će predstavljati dodatnu sigurnost za učenike. Stvoreni su veoma dobri uslovi u ovoj školi, urađeno je centralno grijanje, namještena učionica za prvi razred, tu su novi podovi, namještaj i drugo. Sada imamo modernu školu i kada obnovimo krov biće ovo prelijep objekat, na kojem će moći da pozavide mnogi - kazao je Popržen.

Radovima su zadovoljni i mještani ističući da je javnom rasvjetom pokrivena gotovo cijela mjesna zajednica, djeca imaju novo igralište koje je im je lani poklonila kompanija "Paspalj", te da su uslovi života u Saračici sve bolji.

Društveni dom

Saračici nedostaje društveni dom i objekat mjesne zajednice, čija će obnova biti među budućim prioritetima.

Objekat doma je star najmanje 60 godina, a riječ je o staroj kamenoj građevini koju je neophodno sanirati.

- Sada su tu smješteni Savjet mjesne zajednice, sekretar, matičar, sala za sastanke, te prostor koji je izdat "Poštama" - poručuju iz MZ i dodaju da bi i objekat mjesne zajednice trebalo spasiti od daljeg urušavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana