Три Американке на ученичкој размјени одушевљене градом: Топлина људи и љепоте каквих нема у САД

Александар Стојановић
Три Американке на ученичкој размјени одушевљене градом: Топлина људи и љепоте каквих нема у САД

Бањалука - Гостопримство, љубазност, обичаји и љепоте Бањалуке су оно чиме су одушевљене три младе Американке Клои Кобел, Брика Сонг-Вајс и Ела Томпсон, које ову школску годину путем размјене ученика похађају у Гимназији.

Њих су у оквиру програма “YES Aboard” угостиле породице из највећег града Српске, а топлина коју су осјетиле при првом контакту помогла им је да превазиђу осјећај удаљености од родне куће. Менталитет и систем потпуно другачији од оног “преко баре” за њих су били сасвим ново искуство, али истичу да би се свако навикао на љубазност и доброту садашњих суграђана.

- Многи су нас звали у своје куће, нудили нам храну и проводили вријеме са нама. Никада нисам упознала људе који су тако топли и отворени за дружење и којима је толико стало до тога да буду добри домаћини - рекла је деветнаестогодишња Клои Кобел из Финикса.

Баш те карактеристике народа са ових простора, на које нико није остао имун, помогле су им да се брже уклопе и привикну на нови начин живота.

- Можда сам чак више блиска са људима овдје него у Америци, јер много више времена проводимо заједно, разговарајући. Навикла сам се на образовни систем, али мислим да у њему има доста мање флексибилности него у САД, гдје можете бирати скоро све своје предмете - навела је ученица трећег разреда Брика Сонг-Вајс из Сомервила.

Временом су упознавале обичаје, а храну истичу као оно што их је посебно одушевило.

- Прослава крсне славе је нешто што никад прије нисам видјела. Свиђа ми се што је то вријеме кад се цијела породица окупи и, наравно, једе фантастичну храну! Морам да споменем и журке за 18. рођендане овдје, тако нешто немамо у Америци - казала је Ела Томпсон из Рочестера.

Шаролик и разноврстан друштвени живот, али и природна и културна богатства града су разлог што желе да се једног дана врате у Бањалуку, а Сонг-Вајс је изразила жељу да и пензионерске дане проведе у граду на Врбасу.

- Већ планирам да се вратим у посјету овдје и мислим да бих вољела да пензионерске дане проводим баш овдје, као бака којој људи стално долазе у посјете - рекла је кроз осмијех млада Американка.

За девет мјесеци, колико бораве у граду на Врбасу, много тога у њиховим животима се промијенило, а велике заслуге припадају баш Бањалуци.

- Када одемо кући тешко ћемо се навићи да не идемо у кафиће, да не сједимо у великом друштву и разговарамо о бројним темама. Такође, недостајаће нам шетње дугим алејама препуним зеленила и све су то неке мале ствари које овај град чине посебним - казале су на крају младе Американке.

Позив породицама

Амерички савјет за међународно образовање (ACIE) тражи породице које би угостиле америчке средњошколце од августа до маја у програму размјене ученика за школску 2019/2020. годину.

- Тражимо највише четири породице, колико би дјеце и дошло, али потребно је да обезбиједимо и двије “резерве”, у случају непредвиђених околности. Домаћин може да буде и самохрани родитељ или пензионер - рекла је координатор програма “ЏЕС Аброад” Николина Гарача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана