Trgove pretvorili u parkirališta

Jasmina Perišić
Trgove pretvorili u parkirališta

Banjaluka - Parkiranje na zelenim površinama, trotoarima, autobuskim stajalištima, trgovima i drugim nedozvoljenim mjestima sve je češće, pa je tako od početka godine komunalna policija izdala 1.967 prekršajnih naloga, a "pauk" je digao više od 1.183 vozila.

Iako grad Banjaluka upravlja sa ukupno 4.350 parking mjesta, nepropisno parkiranje je najčešći prekršaj koji komunalna policija evidentira u toku redovnih kontrola, ali često i nakon prijave građana.

- Kada utvrdimo da je vozilo nepropisno parkirano, najprije ga fotografišemo i utvrdimo vlasnika vozila, a zatim pišemo prekršajni nalog na 40 KM - rekli su u Odjeljenju komunalne policije.

Istakli su da se nepropisno parkiranje najčešće dešava na istim nedozvoljenim mjestima.

- Interesantno je da i pored toga što svi znaju da je na pojedinim mjestima, kao što su trgovi i parkovi, zabranjeno parkiranje, vozači se, naročito vikendom, u večernjim časovima tu parkiraju. Na ovakve primjere često nailazimo na Trgu Krajine, u parku "Petar Kočić", na Trgu palih boraca i slično - kažu u ovom odjeljenju.

Pored trgova i parkova nepropisno parkiranje je najzastupljenije u ulicama Knjaza Miloša, Teodora Kolokotronisa, Ive Lole Ribara i na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića.

Da vozači često ne paze gdje parkiraju svoje četvorotočkaše potvrđuju i u Odsjeku za parkinge i garaže, gdje navode da se od "pauka" do posljednje sedmice avgusta u gradsku kasu slilo 78.400 KM.

- "Pauk" je premjestio 1.183 vozila, dok je na 286 vozila primijenjena radnja započetog premještanja. To znači da se vlasnik vozila pojavio u toku podizanja vozila, pa je prekršaj platio 30 KM - kazali su u Odsjeku za parkinge i garaže.

Kažu da troškovi premještanja vozila koštaju od 40 do 90 KM, u zavisnosti od kilometara koje "pauk" pređe do mjesta za odlaganje vozila.

- Do dva kilometra prevoza vlasnik plaća 40 KM, do 10 kilometara 60 KM, a preko 10 kilometara 90 KM - navode u ovom odsjeku.

Banjalučanin Stanislav Bjeljac smatra da je jedan od uzroka nepropisnog parkiranja nedostatak parking mjesta.

- Grad nema dovoljno parking mjesta, s obzirom na broj automobila. Takođe mnogima smeta što se skoro svi gradski parkinzi naplaćuju, pa je logično da dolazi do nepropisnog parkiranja - rekao je Bjeljac.

Kazne

U Odsjeku za parkinge i garaže kažu da MUP RS za nepropisno parkiranje naplaćuje prekršajni nalog u iznosu od 20 KM, ukoliko se prekršaj plati u roku od osam dana.

- Kada prođe rok od osam dana, vozači ovaj prekršaj plaćaju 40 KM - ističu u komunalnoj policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana