Трећа трака смањује гужву на раскрсници у Борику

Сања Амиџић
Трећа трака смањује гужву на раскрсници у Борику

Бањалука - Изградња треће траке на раскрсници Булевара војводе Живојина Мишића и Булевара војводе Петра Бојовића у насељу Борик, из правца “Топлане” према граду, требало би да почне до краја овог мјесеца.

Додатна трака омогућиће возачима скретање удесно, што ће знатно побољшати проток саобраћаја у овом дијелу града.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да је у току жалбени рок за избор извођача радова.

- Уколико не буде притужби на избор предузећа које би градило ову траку, радови ће почети у мају - казао је Новаковић.

Он је додао да је у протеклом периоду на овој раскрсници урађена анализа протока возила и утврђено да више од 50 одсто аутомобила који прођу кроз раскрсницу скреће удесно.

Предсједник Удружења за унапређење саобраћаја РС Миленко Јаћимовић рекао је да ће изградња ове траке знатно смањити саобраћајне гужве на овој раскрсници.

- Због порушеног моста код “Витаминке” већина возача из Чесме и околних насеља иде преко моста код “Инцела”, због чега се на тој локацији стварају велике саобраћајне гужве. Највећи проблем је у јутарњим и поподневним часовима када људи иду и враћају се с посла - објаснио је Јаћимовић.

Он је додао да би саобраћајна гужва на поменутој раскрсници у потпуности била ријешена када би се ту изградио кружни ток.

Према ранијим најавама градских власти, ради растерећења саобраћаја на подручју града, планирана је изградња неколико кружних раскрсница. Кружни ток би требало да буде изграђен на раскршћу улица Солунске, Исаије Митровића, Скендера Куленовића и Краља Петра Првог Карађорђевића, код ЦЈБ Бањалука, у насељу Лауш код ресторана “Сирано”, на раскрсници код Ребровачке цркве и у насељу Лазарево код пијаце.

Возачи се жале да на пролазак кроз поједине раскрснице у граду чекају и по 20 минута.

- На локацији код “Видовић сервиса” немогуће је проћи кроз раскрсницу а да се на семафору не чека од 15 до 20 минута. Изградња нове траке на овој дионици сигурно ће убрзати проток саобраћаја - казао је возач Зоран Марковић.

Проблеми

Саобраћајне гужве и “чворови” на градским улицама постали су свакодневан проблем возача.

- Највећа фреквенција аутомобила је на раскрсници улица Вука Караџића и Јована Дучића у Новој вароши, Алеји Светог Саве, те у улици Браће Југовића, која води према насељу Старчевица - казао је Јаћимовић.

Он је додао да се на поменутим улицама ради на усклађивању зеленог таласа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана