Traže savjete zbog razvoda i podjele imovine

Nevena Bunić
Traže savjete zbog razvoda i podjele imovine

Brakorazvodne parnice, neriješeni imovinski odnosi i prigovori na izvršne postupke koje pokreću komunalna preduzeća problemi su zbog kojih građani najčešće kucaju na vrata službe za besplatnu pravnu pomoć.

Pomoć pravnika u ovoj službi, koja radi u okviru Odjeljenja za opštu upravu, brojni građani lani su tražili i u vezi sa uvećanim iznosom računa za porez na nepokretnosti za 2016. godinu.

- Veliki broj građana nam se obratio za pomoć u sačinjavanju zahtjeva Centru za socijalni rad i drugim nadležnim institucijama za dodjelu novčane pomoći. Među pruženim pravnim savjetima brojni su oni koji se odnose na regulisanje imovinskih odnosa, kao što su utvrđivanje vlasništva, podjela imovine bračnih drugova i uređenje međa - istakla je v.d. načelnika Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović.

Dodala je da su česti bili i zahtjevi iz oblasti porodično-pravne zaštite kao što su povjeravanje i izdržavanje maloljetne djece iz bračnih i vanbračnih zajednica, sastavljanje podnesaka i davanje usmenih savjeta u vezi sa razvodom brakova, a brojne su i žalbe na ostavinska rješenja, poništavanje testamenata i drugi pravni poslovi u vezi sa nasljeđivanjem.

Za brojne kategorije stanovništva ove usluge su besplatne, a većina plaća simboličnu naknadu, koja nije mijenjana od 1999. godine i kreće se od 10 do 40 maraka.

- Naše usluge besplatne su za članove uže porodice poginulih i nestalih boraca, ratne vojne invalide, civilne žrtve rata, korisnike socijalne pomoći, nezaposlene i penzionere - istakla je Pavlovićeva.

Dodala je da se broj zahtjeva u ovoj službi povećava iz godine u godinu.

- Za prvih 11 mjeseci prošle godine registrovano je čak 10.500 zahtjeva, pa će konačan broj biti daleko veći u odnosu na prethodne godine.  U 2015. godini imali smo 9.283 slučaja - naglasila je Pavlovićeva.

Banjalučanka Danijela Zelić kaže da je zadovoljna uslugom u ovoj službi.

- Rekli su mi koju dokumentaciju treba da pribavim i kome treba da se obratim u vezi sa ostavinskom raspravom - rekla je Zelićeva.

Mirko Udovičić kaže da mu je služba pravne pomoći pomogla u sporu u vezi sa utvrđivanjem međe.

- Nemam novca da angažujem advokata. Čuo sam da je usluga u službi za pravnu pomoć besplatna za nezaposlene, pa sam došao po savjet - kazao je Udovičić.

Usluge

Služba za besplatnu pravnu pomoć postoji od 1979. godine. U ovoj službi građani mogu dobiti usmene savjete iz svih oblasti pravnog života te usluge sastavljanja podnesaka, od tužbi, žalbi, prigovora, raznih predstavki, zahtjeva do ugovora i drugih isprava, izuzev ugovora koji se odnose na nekretnine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana