Траже савјете због развода и подјеле имовине

Невена Бунић
Траже савјете због развода и подјеле имовине

Бракоразводне парнице, неријешени имовински односи и приговори на извршне поступке које покрећу комунална предузећа проблеми су због којих грађани најчешће куцају на врата службе за бесплатну правну помоћ.

Помоћ правника у овој служби, која ради у оквиру Одјељења за општу управу, бројни грађани лани су тражили и у вези са увећаним износом рачуна за порез на непокретности за 2016. годину.

- Велики број грађана нам се обратио за помоћ у сачињавању захтјева Центру за социјални рад и другим надлежним институцијама за додјелу новчане помоћи. Међу пруженим правним савјетима бројни су они који се односе на регулисање имовинских односа, као што су утврђивање власништва, подјела имовине брачних другова и уређење међа - истакла је в.д. начелника Одјељења за општу управу Сања Павловић.

Додала је да су чести били и захтјеви из области породично-правне заштите као што су повјеравање и издржавање малољетне дјеце из брачних и ванбрачних заједница, састављање поднесака и давање усмених савјета у вези са разводом бракова, а бројне су и жалбе на оставинска рјешења, поништавање тестамената и други правни послови у вези са насљеђивањем.

За бројне категорије становништва ове услуге су бесплатне, а већина плаћа симболичну накнаду, која није мијењана од 1999. године и креће се од 10 до 40 марака.

- Наше услуге бесплатне су за чланове уже породице погинулих и несталих бораца, ратне војне инвалиде, цивилне жртве рата, кориснике социјалне помоћи, незапослене и пензионере - истакла је Павловићева.

Додала је да се број захтјева у овој служби повећава из године у годину.

- За првих 11 мјесеци прошле године регистровано је чак 10.500 захтјева, па ће коначан број бити далеко већи у односу на претходне године.  У 2015. години имали смо 9.283 случаја - нагласила је Павловићева.

Бањалучанка Данијела Зелић каже да је задовољна услугом у овој служби.

- Рекли су ми коју документацију треба да прибавим и коме треба да се обратим у вези са оставинском расправом - рекла је Зелићева.

Мирко Удовичић каже да му је служба правне помоћи помогла у спору у вези са утврђивањем међе.

- Немам новца да ангажујем адвоката. Чуо сам да је услуга у служби за правну помоћ бесплатна за незапослене, па сам дошао по савјет - казао је Удовичић.

Услуге

Служба за бесплатну правну помоћ постоји од 1979. године. У овој служби грађани могу добити усмене савјете из свих области правног живота те услуге састављања поднесака, од тужби, жалби, приговора, разних представки, захтјева до уговора и других исправа, изузев уговора који се односе на некретнине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана