Trapisti obilježili veliki jubilej: “Marija Zvijezda” sija 150 godina

I. Božić, J. Stanić
Trapisti obilježili veliki jubilej: “Marija Zvijezda” sija 150 godina

Banjaluka - Samostan “Marija Zvijezda” ostavio je u proteklih 150 godina neizbrisiv trag u razvoju grada. Sir trapist, prva hidrocentrala, pivara, most preko Vrbasa, prva bolnica, visokoškolska ustanova, osnovna i zanatske škole ono su po čemu ćemo ga uvijek pamtiti.

Izjavio je to u petak na konferenciji za novinare povodom proslave vijeka i po postojanja pomenutog samostana direktor “Karitasa” Banjalučke biskupije Miljenko Aničić.

- Slavimo dan kad se trapistički monah Franc Faner sa šestoricom braće nastanio u jednoj drvenoj kolibi bez prozora nazvavši je “Marija Zvijezda”. Tu započinje monaški život u Trapistima- rekao je Aničić.

Banjalučki biskup Franjo Komarica je kazao da je u pitanju jedinstvena vjerska i kulturna ustanova jer su monasi došli iz 16 evropskih zemalja i donijeli na ovo područje ono najvrednije što je Evropa tada imala.

- Plodnim radom obogatili su naš grad otvaranjem samostana i ostavili potomcima svoja dostignuća. Važno je da ta baština bude sačuvana i promovisana budućim generacijama. Učinili su mnogo da mir i zajednički život različitih naroda i vjerskih zajednica bude održan - kazao je Komarica.

Naglasio je da postoje ideje kojima bi mogao biti da­t veliki doprinos društvu, ali je zato neophodno da samostanu bude vraćen dio imovine.

U biskupiji su posebno ponosni na čuveni sir trapist, spravljan po jedinstvenoj recepturi u Novoj Topoli i Aleksandrovcu, gdje su trapisti imali dvije filijale. Donijeli su prvi gramofon i kino-aparat.

Njihovu ljubav prema ovdašnjem stanovništvu i konstantnu potrebu za prosperitetom najljepše je iskazao osnivač Faner.

- Tjera me na to ljubav prema ovoj zemlji koja je slična mojoj nekadašnjoj u Austriji i prema ovom narodu, koji je u ovim lijepim brdima i dolinama puno siromašniji i pogaženiji nego bilo koji drugi narod na svijetu. Kako je bogata i lijepa zemlja, a kako siromašan i unakažen narod koji uzdiše pod svojim gospodarima - napisao je Faner u jednom od svojih spisa.

Prva sijalica

Miljenko Aničić ispričao je da fabrike koje su monasi trapističkog reda gradili nisu mogle raditi bez električne energije. Stoga su odlučili da izgrade hidroelektranu na Vrbasu.

- Prva sijalica u Banjaluci zasvijetlila je upravo iz hidroelektrane, i to prije nego u daleko razvijenijem Zagrebu. Ove godine je 120 godina od kada je prva električna sijalica zasijala na Balkanu i isto toliko od prve hidroelektrane - rekao je Aničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana