Topli radijatori u boračkim zgradama

Sanja Amidžić
Topli radijatori u boračkim zgradama

Banjaluka - Stanari boračkih zgrada u naselju Ada ove zime trebalo bi da imaju tople radijatore, jer je gradska vlast planirala da pozajmi 150.000 maraka za kupovinu lož-ulja "Toplani", kojoj će prepustiti i upravljanje kotlovnicom.

Prema planu gradskih vlasti, "Toplana" bi za pomenuti novac trebalo da nabavi ekstra lako lož-ulje, koje će pokrenuti kotlovnicu, a stanari će mjesečne račune plaćati ovom preduzeću po istim ili čak nižim cijenama u odnosu na one iz redovnog cjenovnika.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović kaže da su odlukom obuhvaćene četiri novoizgrađene stambene zgrade sa ukupno 284 stana.

- Ove zgrade, koje su izgrađene prije nekoliko godina, date su na korišćenje porodicama poginulih boraca Vojske RS i ratnim vojnim invalidima, s tim da oni mogu te stanove i otkupiti. Gradska vlast nastoji da bar privremeno riješi problem grijanja u tim objektima tako što će dati pozajmicu "Toplani" da nabavi gorivo, a stanari će plaćati redovno račune - objasnio je Keserović.

Dodao je da će cijena grijanja biti utvrđena ugovorom koje će stanari sklopiti sa "Toplanom", a prema prijedlogu odluke ona ne može biti veća od trenutnog cjenovnika koji ima to preduzeće.

Odluke o svemu ovom biće donesena na narednoj sjednici Skupštine grada koja je zakazana za 27. septembar.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Saša Mićić rekao je da su stanari ovih zgrada prethodne zime imali dosta problema sa grijanjem i da je ovakvo rješenje pozitivno za sve.

- U tim zgradama živi dosta invalida koji su se uglavnom grijali na struju, a pojedini su morali i da cijepaju drva da bi ugrijali svoje stanove, pa će ovo rješenje svima dobro doći - kazao je Mićić.

Ugovor

Preduzeće "Toplana" pravo na upravljanje, korišćenje i održavanje kotlovnice i toplovodne mreže u boračkim zgradama trebalo bi da dobije na tri godine.

Prema riječima Keserovića, trajno rješenje je da stanari formiraju zajednicu etažnih vlasnika, koja bi u budućnosti preuzela upravljanje nad kotlovnicom, kako je to prvobitno i predviđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana