Tigrasti komarci otkriveni u pet banjalučkih naselja

Nevena Bunić
Tigrasti komarci otkriveni u pet banjalučkih naselja

Banjaluka - Tigrasti komarci, koji mogu da na ljude prenesu opasne bolesti poput virusa groznice "zapadni Nil", otkriveni su u Rosuljama, Lazarevu, Priječanima, Zalužanima i na Paprikovcu.

Ovo su potvrdili u preduzeću "Eko-bel", koje vrši dezinsekciju grada.  

- I u ovim jesenjim danima oni su aktivni. Broj tigrastih komaraca se na području grada u posljednje dvije godine povećava i vremenske prilike pogodovale su njihovom razmnožavanju. Na teritoriji grada ove godine prosječno u svakom drugom uzetom uzorku pronađeno je prisustvo tigrastog komarca. Identifikaciju je vršio veterinarski institut "Dr Vaso Butozan". Bez obzira na akcije zaprašivanja, njih je nemoguće do kraja uništiti. Ljetos su se smjenjivali kišni i sunčani dani, što je dovelo do povećanja broja ovih insekata - rekao je direktor preduzeća "Eko-bel" Vladimir Šušnjar.

Dodao je da se radi o invazivnoj vrsti komaraca čija je postojbina Azija i koja preuzima primat od komaraca koji su dominirali nekim područjem. Aktivan je svih 24 časa, za razliku od drugih vrsta koje se hrane u pojedinim intervalima predveče ili noću. 

- Na suzbijanju ovog insekta treba da budu uključene sve nadležne institucije i kompletan sistem zdravstva, kao i građani. Potrebno je pooštravanje mjera dezinsekcije i dugoročne preventivne mjere koje bi spriječile razvoj larvi na početku sezone. Pored toga, potrebno je i edukovati i pravovremeno obavijestiti građane o namjerama lokalnih zajednica i vlasti zbog ovog problema - ističe Šušnjar.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da su ove godine predložene mjere prevencije koje bi trebalo da spriječe pojavu oboljenja koje prenosi tigrasti komarac.

- Nema potrebe za zabrinutošću građana, ali oprez nije naodmet. Treba se pridržavati mjera zaštite od komaraca - naveo je epidemiolog u Institutu dr Radovan Bratić.

U Domu zdravlja kažu da nisu imali slučajeve koji bi ukazivali na bolesti koje prenosi tigrasti komarac.

- Da bi se zaštitili od uboda, građanima savjetujemo da nose odjeću koja pokriva cijelo tijelo, da koriste sredstva za odbijanje komaraca i uklanjaju posude u kojima se zadržava voda jer komarci polažu jaja u stajaćim vodama - kazala je načelnik Higijensko-epidemiološke službe doktor Mirjana Miljković.

Bolesti

Tigrasti komarci mogu prenijeti razne bolesti, kao što su virus "zapadni Nil", denga pa i zika virus. Kod virusa "zapadni Nil" najveći broj inficiranih nemaju simptome ili imaju blage simptome sa povišenom temperaturom, malaksalošću i bolovima u mišićima. Kod starijih osoba se mogu javiti ozbiljni simptomi kao što su meningitis i encefalitis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana