Telefon spasa zvonio 1.120 puta

Igor Pilipović
Telefon spasa zvonio 1.120 puta

Banjaluka - "Plavi telefon" uskoro slavi treći rođendan, a od osnivanja broj 080 05 03 05 okrenut je ukupno 1.120 puta, što pokazuje da u ovaj projekat veliko povjerenje imaju djeca, kojima je "Plavi telefon" i posvećen.

U 241 slučaju poziv je imao savjetodavni karakter, što je i bila namjera prilikom osnivanja ovog broja, koji je otvoren 18. februara 2013.

- Linija je namijenjena prvenstveno djeci svih uzrasta, koja imaju neki problem. Naravno, broj je otvoren i za bilo kakve savjete, ukoliko ih trebaju odrasla lica, ali je uslov da je vezano za djecu - rekla je Maša Mirković, izvršni direktor Udruženja "Nova generacija", koje je nosilac projekta "Plavi telefon".

Dodala je da je od osnivanja linije radilo 60 volontera.

- Svake godine imamo bar dvije obuke novih volontera, budući da jedni dolaze, drugi odlaze, ali ono što je važno je da oni prolaze minimalno 40 sati obuke za savjetodavni rad, a nakon toga idu doedukacije - kazala je Mirkovićeva.

Među mnogobrojnim pozivima ima onih upućenih samo iz radoznalosti.

- Zanimljivo je istaći da djeca kada saznaju za liniju, u stvari prolaze tu neku prvu fazu testiranja ko se nalazi sa druge strane žice. Počnu da se zezaju, da se došaptavaju, da izmišljaju probleme i slično. Evidentno je da je to testiranje, gdje se čuje grupica djece koja se smije, a oni zapravo tako ispituju ko se nalazi sa druge strane - rekla je Mirkovićeva i dodala da volonteri u takvim slučajevima postupaju profesionalno i povjerljivo te ohrabruju djecu da razgovaraju o problemima.

Ona smatra da društvo nije dovoljno upoznato sa problemom nasilja nad djecom.

- Najviše priče na temu nasilja nad djecom ima onda kada se desi nešto što nije dobro, od smrti djeteta zbog nasilja, pa do brutalnih fizičkih nasilja i seksualnih nasilja. Još imamo taj stav i doživljaj da su to porodični problemi, da oni treba da budu rješavani iza zatvorenih vrata, a mi ne treba u to da se miješamo, što je potpuno pogrešno - rekla je Mirkovićeva.

Kaže da djeca zovu iz različitih razloga. Ono što za odrasle predstavlja banalan problem, djetetu je zaista ozbiljan i veliki problem pa tako i poziva ima raznih.

- Statistika pokazuje da najviše poziva dolazi od djece u uzrastu od deset do 13 godina, a pozivi su zbog maltretiranja, nasilja u porodici, emocionalnog nasilja, fizičkog zlostavljanja, razvojnih problema, straha, odnosa roditelja i djece, problema sa nastavnicima, usamljenosti… - zaključila je Mirkovićeva.

Radno vrijeme

Radno vrijeme "Plavog telefona" je svakog radnog dana od devet do 17 časova, a krajnji cilj je uspostavljanje linije koja će raditi 24 časa. Djeca mogu dobiti savjet i u vrijeme kada telefon ne radi, pomoću i-mejl savjetovanja, a sve informacije o tome mogu naći na www.plavitelefon.ba.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana