Телефон спаса звонио 1.120 пута

Игор Пилиповић
Телефон спаса звонио 1.120 пута

Бањалука - "Плави телефон" ускоро слави трећи рођендан, а од оснивања број 080 05 03 05 окренут је укупно 1.120 пута, што показује да у овај пројекат велико повјерење имају дјеца, којима је "Плави телефон" и посвећен.

У 241 случају позив је имао савјетодавни карактер, што је и била намјера приликом оснивања овог броја, који је отворен 18. фебруара 2013.

- Линија је намијењена првенствено дјеци свих узраста, која имају неки проблем. Наравно, број је отворен и за било какве савјете, уколико их требају одрасла лица, али је услов да је везано за дјецу - рекла је Маша Мирковић, извршни директор Удружења "Нова генерација", које је носилац пројекта "Плави телефон".

Додала је да је од оснивања линије радило 60 волонтера.

- Сваке године имамо бар двије обуке нових волонтера, будући да једни долазе, други одлазе, али оно што је важно је да они пролазе минимално 40 сати обуке за савјетодавни рад, а након тога иду доедукације - казала је Мирковићева.

Међу многобројним позивима има оних упућених само из радозналости.

- Занимљиво је истаћи да дјеца када сазнају за линију, у ствари пролазе ту неку прву фазу тестирања ко се налази са друге стране жице. Почну да се зезају, да се дошаптавају, да измишљају проблеме и слично. Евидентно је да је то тестирање, гдје се чује групица дјеце која се смије, а они заправо тако испитују ко се налази са друге стране - рекла је Мирковићева и додала да волонтери у таквим случајевима поступају професионално и повјерљиво те охрабрују дјецу да разговарају о проблемима.

Она сматра да друштво није довољно упознато са проблемом насиља над дјецом.

- Највише приче на тему насиља над дјецом има онда када се деси нешто што није добро, од смрти дјетета због насиља, па до бруталних физичких насиља и сексуалних насиља. Још имамо тај став и доживљај да су то породични проблеми, да они треба да буду рјешавани иза затворених врата, а ми не треба у то да се мијешамо, што је потпуно погрешно - рекла је Мирковићева.

Каже да дјеца зову из различитих разлога. Оно што за одрасле представља баналан проблем, дјетету је заиста озбиљан и велики проблем па тако и позива има разних.

- Статистика показује да највише позива долази од дјеце у узрасту од десет до 13 година, а позиви су због малтретирања, насиља у породици, емоционалног насиља, физичког злостављања, развојних проблема, страха, односа родитеља и дјеце, проблема са наставницима, усамљености… - закључила је Мирковићева.

Радно вријеме

Радно вријеме "Плавог телефона" је сваког радног дана од девет до 17 часова, а крајњи циљ је успостављање линије која ће радити 24 часа. Дјеца могу добити савјет и у вријеме када телефон не ради, помоћу и-мејл савјетовања, а све информације о томе могу наћи на www.plavitelefon.ba.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана