Teatar fest Petar Kočić: Sudar tajkuna i radnika u životu i pozorištu

Aleksandra Glišić
Teatar fest Petar Kočić: Sudar tajkuna i radnika u životu i pozorištu

Banjaluka - Crtice iz svakodnevice balkanskog čovjeka 21. vijeka, priče koje se dešavaju u našim gradovima i na našim ulicama čine okosnicu predstave "Novo doba" koja je izazvala različite emocije kod publike Teatar festa "Petar Kočić".

Tekst Vuka Boškovića, uokviren rediteljskim potezima Dine Mustafića i predvođen iskusnim glumačkim dvojcem Mirjanom Karanović i Borisom Isakovićem, rezultirao je predstavom koja vjerno prenosi sve što možemo da vidimo u društvu oko sebe. Bošković je komad, koji je izveden pete takmičarske večeri, napisao inspirisan knjigom "Radnici i seljaci" Viktora Ivančića. U priči koja predstavlja univerzitetske profesore, tajkune, mlade i izgubljene generacije, novinare, igraju i Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo. Koprodukcijski projekat "Bitef" teatra i "Arthuba" Sarajevo osvjetljava likove koji su već odavno postali dio balkanskog društvenog miljea, ali i pokazuje da u ovom dijelu svijeta još vladaju pravila patrijarhata.

- Ivančić je govorio o jednom hrvatskom tajkunu. Mi smo to, ipak, postavili kao da se dešava u Srbiji, ali tu nismo ciljali na neko određeno mesto. Svuda gde smo igrali u regionu publika je prepoznala neke opšte reference svih ljudi koji učestvuju u politici i kojih se politika, na bilo koji način, tiče u smislu karijere u periodu tranzicije - rekla je Mirjana Karanović koja u predstavi igra dvije potpuno različite žene.

Boris Isaković pojavljuje se u ulozi tajkuna koji se kandiduje za predsjednika Srbije, a tumači i lik profesora koji je otpušten sa univerziteta jer nije mogao da se prilagodi novom dobu.

- Svako ima tog jednog tajkuna, ali i ovog drugog, profesora, koji zbog tajkuna ispašta i odlazi, zapravo. U tom sudaru antipoda se negde nalaze naši likovi. Tu se stvara taj neki prostor koji je, nažalost, isti gde god mi igrali predstavu ili bilo kojeg političara zamišljali ili nekog nesrećnog profesora. Taj odnos nam, zapravo, pokazuje gde smo mi - kaže Isaković.

Monodrama

Monodrama "Bog da prosti" Anite Stojadinović izvedena je u ponedjeljak uveče na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske. Mlada glumica iz Beograda radila je ovu predstavu inspirisana "Petrijinim vencem", a kaže da joj ovo nije prvo iskustvo sa likom kojeg je stvorio Dragoslav Mihailović.

Naučni skup

Stručno-naučni skup pod nazivom "Kakva je budućnost teatra? - Teatar i identitet" održan je kao prateći program Teatar festa "Petar Kočić". Skup je zvanično otvorila pomoćnica ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Tanja Đaković.

Promocija

Dramski tekst "Banka" autora Emira Sokolovića, u izdanju Narodnog pozorišta RS i Izdavačkog i grafičkog preduzeća "Besjeda" iz Banjaluke, promovisan je u ponedjeljak u okviru festivala. Na promociji su, osim autora, govorili Ljiljana Čekić, Goran Jokić i Nenad Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana