Талић у Бронзаном Мајдану: Отварањем фабрика задржавамо људе на селу!

ELTA TV
Талић у Бронзаном Мајдану: Отварањем фабрика задржавамо људе на селу!

Бањалука - Предсједник Скупштине града Зоран Талић посјетио је у сриједу мјесну заједницу Бронзани Мајдан и фабрику обуће „АM SHOES”. Са директором ове фабрике Талић је разговарао о сарадњи Радничког универзитета и фабрике у оспособљавању радника за производњу обуће.

“Најљепше је када дођете у производни погон и то када се он налази на сеоском подручју. Након дужег низа година овдје је поново покренут погон. Најбоље је када на сеоским подручјима имате могућност да задржите људе, да ту остану и ово један од корисних примјера да људи у своме мјесту раде, а поред посла који обављају овдје могу да се посвете и пољопривреди. То сам стално истицао као битну ствар да на одређеним локалитетима у граду Бањалуци, поготово на сеоским подручјима, доводимо производњу и ту запошљавамо људе и на тај начин их задржимо на селу” рекао је предсједник Зоран Талић.

Он је истакао да Град увијек води подстицајну политику за развој пољопривреде, као и политику субвенција за запошљавање и самозапошљавање.

“Ово је идеална ситуација у Бронзаном Мајдану да можете да проводите обе ове политике. Имамо примјер ове фабрике, која је већ запослила 107 радника за два мјесеца и њихови су планови да у наредна два мјесеца запосле 180 радника. Разговарали смо данас о обуци радне снаге. Рекао сам да је амбиција града да Раднички универзитет трансформише у један Центар који ће радити искључиво на преквалификацији и доквалификацији радника, јер смо осјетили да ту имају одређене проблеме, иако постоје за сада заинтересовани радници, али план је да се производња шири. Такође, је битно да они имају осигурано тржиште”, додао је он.

У фабрици „АM SHOES” су истакли да су задовољни пословним амбијентом и да им за сада не мањка радне снаге. Директор фабрике, Ранко Капурановић  је рекао, да је предсједника градског парламента упознао са плановима ове компаније чији су власници инвеститори из Италије, и која данас запошљава 107 радника.

Одборник у Скупштини града, Драгомир Батар, казао је да је отварање ове фабрике огроман помак за ову мјесну заједницу.

“Постоје велике амбиције да се прошири ова фабрика. Проблем јесте квалификована радна снага, па смо одлучили да овдје, за сада, ангажујемо неке људе који су отишли у пензију, а познају посао, да дођу, помогну, да обуче људе и велико им хвала, јер су нови радници брзо уведени у посао и раде квалитетну обућу, која иде за Италију. Такође сам поносан на ове младе људе који дају све од себе да ово опстане и да се прошири. Сарадња мјесне заједнице и мене као одборника из Бронзаног Мајдана са представницимна фабрике је одлична и ово је заживјело, јер имамо добру комуникацију, па и са другим мјесним заједницама око Бронзаног Мајдана”  рекао је Батар.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић обишао је и радове на изградњи пута Бронзани Мајдан – Стратинска – Сански Мост. На овом потезу ради се на модернизацији 11 километара пута, рекао је одборник у градском парламенту Драгомир Батар, а радови би требали бити окончани крајем августа.

Током посјете Бронзаном Мајдану, предсједник градске скупштине са сарадницима, разговарао је са мјештанима и пољопривредницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана