Таксисти не бјеже од полагања испита

Ивана Кардум
Таксисти не бјеже од полагања испита

Бањалука - Приједлог одлуке о полагању испита из познавања културних, привредних, саобраћајних, туристичких и других знаменитости града добио је зелено свјетло бањалучких таксиста.

Према њиховим ријечима, одлука о којој ће одборници расправљати 26. децембра на сједници Скупштине града не представља никакав баук.   

- Сматрамо да је ово добра одлука и чекамо да ступи на снагу. Познавање свих дијелова града, што укључује улице, споменике, установе, али и остале значајније објекте је у опису посла свих таксиста. Тако да особе које желе да им ово буде професија прво морају проћи основне тестове познавања града - рекао је предсједник Удружења “Бањалучки такси” Драган Пуришић.

Провјера знања требало би да заобиђе само оне који су таксирали најмање пет година, јер се сматра да су се за то вријеме упознали са готово свим локацијама у граду.

Планирано је да испит обухвати и прописе који регулишу такси превоз у граду. Програм и цијену полагања испита донијеће градоначелник на приједлог надлежног одјељења, док ће се испит полагати пред комисијом.

Када је ријеч о наплати услуга, приједлогом одлуке је прецизирано да је таксиста дужан да одреди приближну цијену превоза и прије почетка вожње, ако то путник захтијева. Пуришић тврди да им ни ова ставка неће представљати проблем, јер многе његове колеге тако раде.

- Већ практикујемо ово правило. Путник може питати возача за приближну цијену услуге, а то се обично односи на удаљеност већу од 25 километара. Такође, уколико се путује на мање удаљене локације, поред укљученог таксиметра, возач је дужан да одговори на питање путника о приближној цијени превоза - додаје Пуришић.

У документу је наведено и неколико права и обавеза превозника, али и путника. Између осталог, наводи се да таксиста треба да чека најављеног путника најмање пет минута.

- На телефонски позив путника такси удружење је дужно да одмах упути слободно возило без постављања питања путнику о релацији путовања - наведено је у приједлогу одлуке.

Прописано је и да возачи морају бити уредни и чисти, као и да не могу возити у бермудама, шортсу, тренерци, мајици без рукава, нити у папучама или јапанкама. За прекршаје су предвиђене и казне, па ће тако, на примјер, казном од 400 до 1.000 КМ казнити такси удружење које у у ноћним часовима, од 22 до шест часова, не обезбиједи довољан број аутомобила, а најмање 15 одсто од укупног броја такси возила.

У приједлогу одлуке наводи се да таксиста треба путника да превезе најкраћим путем до одредишта, као и да у слободно возило прими сваког путника, изузев пијаних или дрогираних, те особа са изузетно запрљаном одјећом.

Грађани

Грађани подржавају приједлог да се у такси превоз уведе више реда, јер како истичу, није ријеткост да за неке дијелове града од диспечера добију одговор да нема слободног возила.

- Осим тога, чуо сам да су суграђани имали негативна искуства са појединим таксистима, поготово са онима што раде на црно, који папрено наплате сваку вожњу - рекао је корисник такси услуга Милан Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана