Svečano proslavljena krsna slava Banjaluke i Hrama Hrista Spasitelja

Aleksandar Stojanović
Svečano proslavljena krsna slava Banjaluke i Hrama Hrista Spasitelja

Banjaluka - Spasovdan je praznik radosti, pobjede nad sumnjom i strahom, te vaznesenja koje je donijelo odgovor i važno je da imamo vjeru i nadu u naš napredak, rekao je juče gradonačelnik Banjaluke Radojičić na obilježavanju Spasovdana, krsne slave grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja.

Radojičić je naglasio da na ovaj veliki praznik, Banjaluka dijeli poruku radosti, nadanja i vjere u perspektivu naroda na ovim prostorima.

- Ovu slavu slave i drugi prijateljski gradovi i opštine kojima takođe upućujem čestitke, a posebno našem bratskom Beogradu. Obilježavanjem Spasovdana, privodimo kraju program “Proljeće u Banjaluci” gdje je na manifestacijama bilo više od 50.000 građana - poručio je Radojičić.

On je najavio da će 14. juna biti otvoren novi most na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta, a da će prigodnim svečanostima biti obilježen i Vidovdan.

- Iza nas su i manje lijepi dani kada su nas pogodile jake padavine koje su načinile veliku štetu. Tradicija kaže da za Spasovdan od Boga molimo da zaštiti kuće i usjeve, pa se nadamo da neće više biti ružnih dana - naveo je Radojičić.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja služili su vladika banjalučki Jefrem i vladika kanadski Mitrofan.

U prisustvu velikog broja građana, po završetku slavskog obreda, uslijedila je spasovdanska litija oko Hrama. Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić čestitao je slavu građanima i sveštenstvu.

- Od dana do slave grada imali smo veliki broj lijepih, ali i manje lijepih trenutaka. Želimo da pošaljemo snažnu sliku jedinstva, sreće i mira - dodao je Talić.

U ime Vlade Republike Srpske slavu je čestitao ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, koji je poželio Banjaluci da nastavi da se razvija i dalje.

Episkop banjalučki Jefrem je podsjetio da je ovogodišnji Spasovdan deseta godišnjica Hrama Hrista Spasitelja.

- To je naš prvi, mali jubilej, ali malim koracima se počinje. Svim vjernicima, gradonačelniku i sveštenstvu Hrama želim srećnu i blagoslovenu krsnu slavu - rekao je episkop Jefrem.

Građanima i vjernicima slavu je čestitao i episkop kanadski Mitrofan.

- Banjaluka je istinska ljepotica i želim vam da još mnogo godina proslavljate ovaj sveti dan - rekao je episkop Mitrofan.

Obilježavanje Spasovdana počelo je u srijedu uveče kulturno-umjetničkim programom “U susret Spasovdanu” u Banskom dvoru u okviru kojeg su pred brojnom publikom nastupili horovi, muzičari i folkloraši. Obilježavanje krsne slave grada biće završeno u subotu, koncertom Divne Ljubojević i hora “Melodi” u Banskom dvoru. 

Čestitke

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i svim građanima slavu grada, Spasovdan. - Izražavam zadovoljstvo što sam kao predsjednik Vlade, a nakon toga i kao predsjednik Republike učestvovao u realizaciji kapitalnih projekata u Banjaluci - istakao je Dodik u čestitki. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom Spasovdana, uputila je čestitku gradonačelniku Igoru Radojičiću.

- Vama i svim građanima Banjaluke upućujem najsrdačnije čestitke, sa željom da se još mnogo godina okupljate istim povodom u zdravlju, sreći, miru i veselju - navodi se u čestitki predsjednice Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana