Све старији бањалучки градски аутобуси

nezavisne.com
Све старији бањалучки градски аутобуси

Бањалука - Многи путници нису задовољни условима у градским аутобусима, већина је стара и на великим врућинама вожња је скоро неиздржива, јер велики број њих није климатизован.

Превозници и када одлуче да купе аутобусе, најчешће су то половни,  које купују из других држава које су свој возни парк обновиле, а стара возила продају.

Биљана Р. свакодневно користи градски јавни превоз и каже да јој се знало десити да изађе из аутобуса неколико станица прије јер не може издржати толику врућину.

“Аутобуска карта је 1,80, што је скупо, а у аутобусима услови нису задовољавајући, бар да та вожња буде конфорна”, прича нам Биљана из насеља Мађир.

Дејан Мијић, директор “Аутопревоза”, каже да је њихов возни парк најмлађи у градском саобраћају, те да је 90 одсто возила климатизовано.

Слободанка Марчета, директорица  “Бочац турса” рекла је да са градом имају склопљен уговор до 2020. године, а након тога да би требало да набаве аутобусе.

“Од тога у каквој новчаној ситуацији будемо зависи да ли ћемо набавити нова или половна возила”, рекла је Марчета.

Из Одјељења за саобраћај и путеве Градске управе рекли су да нису надлежни за оцјене безбједности у саобраћају, а самим тим и за техничку исправност возила, те да је за то надлежан МУП РС.

“Просјечна старост возног парка аутобуса на подручју града је 18 година”, рекли су у овом одјељењу.

У Удружењу превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС су рекли да је код нас далеко најстарији возни парк, али да су принуђени да узимају возила која су на западу одбачена.

“Најбоље би било купити нова возила, али сви превозници гледају неку своју рачуницу, а да би изашли на тендер, морају имати доваљан број возила, поготово у путничком саобраћају. Због тога су превозници принуђени да купују половна возила која се, нажалост, временом покажу као неисплатива”, казао је за “Независне”  Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана