Све чешћи случајеви остављана отпада поред контејнера, ничу дивље депоније

Невена Бунић
Све чешћи случајеви остављана отпада поред контејнера, ничу дивље депоније

Бањалука - Одлагање крупног отпада поред контејнера и стварање дивљих депонија због несавјесних појединаца све је чешћа појава на подручју града.

Изјавио је то јуче в.д. начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

- Најновији проблеми са смећем забиљежени су јуче у Гундулићевој и у улици Васе Пелагића. Несавјесни појединци често избацују стари намјештај и остављају га поред контејнера. Умјесто да одвезу отпад на регионалну депонију у Рамиће или позову фирму која ће то учинити, они га бацају гдје му није мјесто. Таквим поступцима стварају дивље депоније и шаљу лошу слику и нарушавају углед Бањалуке као чистог града - казао је Билчар.

Истакао је да се за уклањање крупног отпада, који није обавеза града, издваја знатан новац, умјесто да буде уложен у активности које би побољшале услове живота свих грађана.

- Управо с намјером да грађанима олакшамо да се ријеше старог намјештаја, покварених апарата и другог крупног смећа, два пута годишње организујемо акцију уређења града, у прољеће и јесен. Тада суграђане позивамо и мотивишемо да уређују дворишта и животне просторе и да изнесу крупни отпад, за који град плати одвоз - рекао је Билчар.

Према одлуци о комуналном реду, казна за непрописно одлагање отпада за физичка лица је 100, а за правна 500 КМ.

- До сада је био незнатан број казни за непрописно одлагање отпада, јер ријетко ко жели да пријави оног ко баца смеће мимо прописа. Тако је од почетка године кажњено шест физичких и два правна лица - истакао је Билчар.

Он је апеловао на становнике да сав отпад који није кућни збрињавају на прописан начин.

- Такође истичемо да комуналној полицији треба да буду пријављени случајеви непрописног одлагања смећа, да би починиоци  били откривени и кажњени - закључио је Билчар.

Комунална полиција свакодневно контролише одлагање отпада и, уколико уочи смеће остављено мимо контејнера, ангажује градску "Чистоћу". У њој истичу да скоро нема подручја у граду на којем нису затекли ову појаву.

- Готово свакодневно несавјесни грђани износе кабасти отпад, па и грађевински, бацају га поред контејнера или стварају дивље депоније - рекли су у овом предузећу.

Обилићево

Становници у улици Патријарха Арсенија Чарнојевића у Обилићеву недавно су се жалили на дивљу депонију која је створена на мјесту на којем је некада био контејнер.

- Контејнер је уклоњен на захтјев грађана, јер им је сметао. Он ће бити враћен када се становници писменим захтјевом обрате нашем одјељењу и понуде замјенску локацију која њима одговара и која испуњава низ услова - да је на јавној површини, да не омета прилазе и слично - рекли су у Одјељењу за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана