Svaka kiša potopi put u Srpskim toplicama

Sanja Amidžić
Svaka kiša potopi put u Srpskim toplicama

Banjaluka - Ogromna rupa sa vodom otvorila se poslije avgustovskih poplava pored magistralnog puta Banjaluka - Jajce u naselju Srpske toplice. Usljed jačih kiša voda se izlijeva i plavi saobraćajnicu, što prouzrokuje probleme vozačima.

Putnici i vozači koji svaki dan prolaze ovom dionicom kažu da se voda na put izlila i prije nekoliko dana kada su bile obilnije padavine.

- Odron je nastao nakon bujičnih poplava i kako se rupa tada napunila vodom, tako je i danas. Voda svakim danom dotiče i kada padne kiša ona se izlije na put - kazao je vozač Goran Berić.

Njegov kolega Zoran Anđić kazao je da je put samo označen, a da se o pitanju sanacije oštećenja i odvođenja vode ništa nije radilo.

- Nakon kiše voda poplavi kompletnu traku u dužini do 100 metara, a voda bude iznad točkova automobila - priča Anđić.

On kaže da je problem i to što voda nema gdje da otiče nego odlazi kanalom niz put koji je godinama neočišćen.

Putnici koji ovom dionicom idu svaki dan na posao kažu da su za vrijeme bujičnih poplava gazili vodu i blato do koljena.

- Autobus je došao do Ribarnice "Tropik" i dalje nije mogao jer je voda preplavila put. Nekoliko nas je izašlo iz autobusa, pregazilo blato i otišlo na drugi autobus - priča Dobrila Orozović i dodaje da strahuje od svake kiše, jer postoji mogućnost poplave i zatvaranja puta.

Iz preduzeća "Putevi Republike Srpske" kažu da su na pomenutoj dionici puta u okviru redovnog održavanja uradili preventivne radnje prije sanacije.

- Oštećenje na putu je označeno adekvatnom saobraćajnom signalizacijom, čime su svi učesnici u saobraćaju upozoreni da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uslovima na putu - kazali su iz ovog preduzeća.

Plan

Preduzeće "Putevi RS" ima plan sanacije i rekonstrukcije magistralnih i regionalnih puteva od oštećenja nastalih u poplavama.

- U okviru redovnog održavanja stalno otklanjamo oštećenja na putevima nastalim nakon poplava, a prije početka zimskog održavanja putne mreže - kažu u "Putevima RS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana