Свака друга зграда у Бањалуци без заштите од ватре

Данијела Стоканић
Свака друга зграда у Бањалуци без заштите од ватре

Бањалука - Од 1.322 прегледана стамбена објекта њих око 50 одсто нема комплетну противпожарну опрему.

Како су нам објаснили у Одсјеку за Цивилну заштиту града, противпожарна опрема су апарати за гашење ватре и инсталирани унутрашњи хидранти.

Према подацима тог одсјека, од броја прегледаних стамбених објеката њих 607 посједује апарате за почетно гашење пожара и 922 инсталирани унутрашњи хидрант.

- Посједовање апарата за почетно гашење пожара обавезно је у свим субјектима који су изложени опасностима од избијања пожара - рекао је шеф овог одсјека Жељко Катић и додао да се хидрофори уграђују искључиво у високоспратнице, односно стамбене објекте више од 22 метра.

Према његовим ријечима, заштита од пожара у стамбеним објектима је из године у годину све боља, јер се врше редовни, ванредни и контролни прегледи поменутих објеката у континуитету сваког дана.

- Ватрогасна јединица града лани је имала 55 интервенција на стамбеним објектима, док је за првих девет мјесеци ове године за 15 мање - казао је Катић.

Катић је истакао да благовременом реакцијом лица која се затекну у близини пожара и адекватним руковањем средствима и противпожарном опремом пожар могу успјешно угасити.

- Комплетна исправна противпожарна опрема у стамбеним објектима у случају интервенција увелико може помоћи у гашењу пожара - нагласио је Катић и додао да је обавеза сваког грађанина који примијети ватру и да гаси пожар.

Предсједник ЗЕВ-а у улици Прве крајишке бригаде на Старчевици Милорад Арлов каже да ова зграда нема унутрашњи хидрант, јер је изграђена прије више од 30 година.

- Хидранте имамо ван зграде, на улици. Из тог разлога смо били присиљени да за зграду од десет ходника и 40 станова купимо десет противпожарних апарата. Сервисирамо их два пута годишње, што нам је трошак - рекао је Арлов.

Остоја Радујковић живи у поприлично старој вишеспратници у насељу Борик и каже да су ормарићи, гдје би требало да се чува хидрантска опрема, празни.

- Имали смо и противпожарне апарате, али су нестали, јер улазна врата и послије поноћи често остану откључана па свако може улазити - рекао је Радујковић.

Аларм

Ведрана Марковић, која живи у новој згради у насељу Лауш, истиче да се, иако имају комплетну противпожарну опрему и алармни систем, не осјећа безбједно.

- Противпожарни аларм се недавно активирао у поноћ и све станаре дигао на ноге. Био је општи хаос! Сви су изашли, али на крају се испоставило да је била лажна узбуна. Ватре нигдје није било - испричала је Марковићева и додала да се аларм није могао из чиста мира активирати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана