Сумњиве апликације блокирају возила у Бањалуци

Весна Поповић
Сумњиве апликације блокирају возила у Бањалуци

Бањалука - Поједини корисници паркинга у граду, који ову услугу плаћају путем апликација за плаћање паркинга преузетих са интернета, били су неугодно изненађени када су затекли блокирано возило иако су, тврде, услугу уредно платили.

Такав случај десио се Бранку П. прије неколико дана.

- Радници на паркингу су ми рекли да моја уплата уопште није регистрована у њиховом систему. Не знам шта се десило, јер сам увијек до сада на тај начин плаћао паркинг - каже Бранко.

Шеф Одсјека за паркинге и гараже Бранимир Папић потврдио је да од почетка 2016. дневно имају по три таква случаја, те да су узрок томе апликације које су корисници преузели са интернета.

- Те апликације до одређене мјере функционишу, али оне сигурно нису поуздане. Догађа се да корисник путем апликације плати паркинг и добије обавјештење да је уплата успјела. Скида му се одређена сума са рачуна, а ми у нашем систему немамо податак да је он платио паркинг. Наш радник мора блокирати возило и наплатити казну и онда долази до проблема са грађанима који су у тој ситуацији. Иако нам корисник показује да је платио паркинг, ми немамо регистровану трансакцију и не можемо га ослободити наплате казне - казао је Папић. 

Он апелује на кориснике да плаћају паркинг путем СМС-а према упутствима која се налазе на наљепницама на аутоматима, те на таблама.

- Грађани паркинг могу платити тако што ће поруку, у којој је наведена регистарска ознака аутомобила, без цртица, послати на одговарајући број, а ако је трансакција успјешно обављена, пошиљалац ће добити повратну поруку са свим подацима и потврдом о плаћеном паркингу - казао је Папић.

Додао је да би од почетка марта требало да буде могуће плаћање паркинга путем СМС-а посредством других мобилних оператера, а не као што је до сада био случај само за кориснике услуга "м:тела".

Из "м:тела" поручују да је "м:го" једина официјелна апликација ове компаније путем које је могуће платити паркинг.

- Она функционише без икаквих потешкоћа, а кориснички центар компаније "м:тел" није примио жалбе због њеног нефункционисања. На тржишту постоје апликације намијењене за плаћање паркинга које су креирала приватна лица. Оне нису у власништву нити у надлежности "м:тела" и могуће је да су проблеми настали усљед неефикасности поменутих апликација. Стога нашим корисницима свакако препоручујемо да за плаћање паркинга користе "м:го" апликацију или пошаљу СМС - рекли су у "м:телу".

Прошле године на градским паркинзима забиљежено је 2,68 милиона паркирања, од чега је 1,19 милиона паркирања плаћено СМС поруком.

Бројеви

Из Одсјека за паркинге и гараже подсјећају да су од 1. јануара ове године у функцији нови бројеви за плаћање паркинга СМС поруком. Тако за један сат паркирања у првој зони поруку треба послати на број 083 5101, док је за исто вријеме паркирања у другој зони потребно послати поруку на број 083 5100. За цјелодневно паркирање у првој зони број је 083 5102, а у другој 083 5103.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана