Suficit gradskog budžeta gradi puteve i renovira škole

Vesna Popović
Suficit gradskog budžeta gradi puteve i renovira škole

Banjaluka - Suficit od devet miliona KM iz gradskog budžeta za 2017. godine biće uložen u sanaciju objekata osnovnih i srednjih škola kao i izgradnju vodovoda i puteva.

Izjavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice skupštinskog kolegijuma na kojem je odlučeno da se na zasjedanju gradskog parlamenta 24. aprila razmatra nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta grada koji je između ostalog neophodan kako bi se u budžetski okvir uvrstio suficit.

- Nacrtom se budžeski okvir povećava za oko 11 miliona KM, u odnosu na dosadašnji koji iznosi oko 134 miliona KM i kroz rebalans bi trebalo da bude povećan na 145 miliona KM - rekao je Radojičić i dodao da će pored suficita biti uvrštena i sredstva iz emisije obveznica koja je trenutno u toku.

Rekao je da će kroz nacrt rebalansa suficit uglavnom otići na ulaganje u gradsku infrastrukturu.

- Za izgradnju objekta mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu planirano je 500.000 KM, dok je za rekonstrukciju ulice Kralja Aleksandra predviđeno oko 600.000 KM. Ostatak novca za radove dobićemo kroz emisiju obveznica. U obnovu pomenute ulice biće uloženo oko 1,5 miliona KM - rekao je Radojičić.

Naveo je da bi oko 450.000 KM trebalo da bude investirano u tri nova vodovoda između ostalog u Rekavicama i Pejzića polju. 

- Pored novca koji smo ove godine uložili u obnovu škola biće obezbijeđena dodatna sredstva, nešto manje od pola miliona KM. Taj novac će biti uložen u rekonstrukciju krova Tehničke škole, Gimnaziju, Elektrotehničku školu i u pet osnovnih škola - rekao je Radojičić.

Kolegijum Skupštine grada nije prihvatio zahtjev kluba odbornika "Sloboda" za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o bezbjednosti u gradu.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić je rekao da je tražio od Kolegijuma da odluči o zahtjevu "Slobode"  iako on nije postavljen u skladu sa skupštinskim Poslovnikom.

-  U njemu  je navedeno da zahtjev za sazivanje sjednice treba predati jedna trećina odbornika. Na posljednjem zasjedanju Skupštine jedna od tačaka bila je informacija o stanju bezbjednosti u gradu gdje su odbornici mogli da postave pitanja o toj temi načelniku Policijske uprave Banjaluka - naveo je Talić.

Šef kluba odbornika "Sloboda" Milenko Jaćimović je rekao da je iznenađen što nije prihvaćen njihov zahtjev.

- Cilj nije bio da remetimo istrage o pojedinim slučajevima već smo htjeli da kroz to zasjedanje donesemo zaključke koji bi išli na smirivanje trenutne situacije u gradu i da pozovemo građane da ne paniče - kazao je Jaćimović.

Šetalište

Igor Radojičić je rekao da se nastavak rekonstrukcije šetališta od parkića prema Narodnom pozorištu RS može očekivati iduće godine.

- Za taj kompletan potez bi trebalo devet miliona KM i radilo bi se u fazama. Trenutno se obnavlja Banski dvor i ne bi imalo smisla da počinjemo radove na šetalištu. Oko zgrade će biti velike građevinske mašine koje bi mogle da oštete ono što bi se tu novo uradilo - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana