Суфицит градског буџета гради путеве и реновира школе

Весна Поповић
Суфицит градског буџета гради путеве и реновира школе

Бањалука - Суфицит од девет милиона КМ из градског буџета за 2017. године биће уложен у санацију објеката основних и средњих школа као и изградњу водовода и путева.

Изјавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић након сједнице скупштинског колегијума на којем је одлучено да се на засједању градског парламента 24. априла разматра нацрт ребаланса овогодишњег буџета града који је између осталог неопходан како би се у буџетски оквир уврстио суфицит.

- Нацртом се буџески оквир повећава за око 11 милиона КМ, у односу на досадашњи који износи око 134 милиона КМ и кроз ребаланс би требало да буде повећан на 145 милиона КМ - рекао је Радојичић и додао да ће поред суфицита бити уврштена и средства из емисије обвезница која је тренутно у току.

Рекао је да ће кроз нацрт ребаланса суфицит углавном отићи на улагање у градску инфраструктуру.

- За изградњу објекта мјесне заједнице и полицијске станице на Лаушу планирано је 500.000 КМ, док је за реконструкцију улице Краља Александра предвиђено око 600.000 КМ. Остатак новца за радове добићемо кроз емисију обвезница. У обнову поменуте улице биће уложено око 1,5 милиона КМ - рекао је Радојичић.

Навео је да би око 450.000 КМ требало да буде инвестирано у три нова водовода између осталог у Рекавицама и Пејзића пољу. 

- Поред новца који смо ове године уложили у обнову школа биће обезбијеђена додатна средства, нешто мање од пола милиона КМ. Тај новац ће бити уложен у реконструкцију крова Техничке школе, Гимназију, Електротехничку школу и у пет основних школа - рекао је Радојичић.

Колегијум Скупштине града није прихватио захтјев клуба одборника "Слобода" за сазивање ванредне сједнице на којој би се расправљало о безбједности у граду.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић је рекао да је тражио од Колегијума да одлучи о захтјеву "Слободе"  иако он није постављен у складу са скупштинским Пословником.

-  У њему  је наведено да захтјев за сазивање сједнице треба предати једна трећина одборника. На посљедњем засједању Скупштине једна од тачака била је информација о стању безбједности у граду гдје су одборници могли да поставе питања о тој теми начелнику Полицијске управе Бањалука - навео је Талић.

Шеф клуба одборника "Слобода" Миленко Јаћимовић је рекао да је изненађен што није прихваћен њихов захтјев.

- Циљ није био да реметимо истраге о појединим случајевима већ смо хтјели да кроз то засједање донесемо закључке који би ишли на смиривање тренутне ситуације у граду и да позовемо грађане да не паниче - казао је Јаћимовић.

Шеталиште

Игор Радојичић је рекао да се наставак реконструкције шеталишта од паркића према Народном позоришту РС може очекивати идуће године.

- За тај комплетан потез би требало девет милиона КМ и радило би се у фазама. Тренутно се обнавља Бански двор и не би имало смисла да почињемо радове на шеталишту. Око зграде ће бити велике грађевинске машине које би могле да оштете оно што би се ту ново урадило - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана