Banjaluka: Studenti u trci za stipendije

Sanja Amidžić
Banjaluka: Studenti u trci za stipendije

Banjaluka - Gradska uprava raspisala je juče konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama.

Konkurs će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja, a studenti će moći konkurisati za tri vrste stipendija, prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i na osnovu uspjeha na studijima.

Opšti uslovi koje studenti treba da ispune, između ostalog, jeste da su državljani RS - BiH, da imaju prebivalište na području grada, da su redovni studenti, da ne studiraju u drugom gradu ukoliko takva obrazovna institucija već postoji na području grada, te da nisu obnovili nijednu godinu studiranja na upisanoj visokoškolskoj ustanovi.

Pored toga, studenti koji žele da konkurišu ne mogu biti stariji od 26 godina, zatim je potrebno da u toku studiranja nisu disciplinski odgovarali za povrede etičkog kodeksa visokoškolske ustanove, da ne primaju stipendiju iz drugih javnih izvora i da nisu primili stipendiju grada za godinu studija za koju konkurišu.

Visina stipendija za studente prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh na studiju iznose 130 maraka, a za deficitarna zanimanja 250 KM.

- U ovoj akademskoj godini pravo na stipendiju prema socijalnom statusu moći će ostvariti i studenti iz porodica ugroženih poplavom ili klizištem, a koji su korisnici prava na jednokratnu novčanu pomoć ili dodatka na djecu kod Centra za socijalni rad - kazali su ovo u Gradskoj upravi.

Dodaju da je rebalansom budžeta grada ove godine za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata predviđeno 1,6 miliona KM.

- Koliko će od tog iznosa biti dodijeljeno za učeničke stipendije, a koliko za studentske, zavisiće od broja pristiglih prijava koje budu ispunjavale uslove - rekli su u Gradskoj upravi.

Student treće godine Pravnog fakulteta Goran Čolić rekao je da će se prijaviti na konkurs za stipendiju na osnovu uspjeha na studiju.

- Upoznat sam sa konkursom i ispunjavam sve uslove tako da ću se prijaviti - kazao je Čolić. On je dodao da bi mu stipendija dobrodošla za nabavku knjiga za drugi semestar.

 Isplata

Prema odluci koja reguliše isplatu i dodjelu stipendija grada, isplata stipendija za studente počeće od februara iduće kalendarske godine u odnosu na godinu kada je konkurs raspisan.

- Dodjela stipendije za učenike vršiće se u deset mjesečnih rata, počev od novembra tekuće godine - navedeno je u odluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana