Stomačni virus kao suvenir sa mora

Nevena Bunić
Stomačni virus kao suvenir sa mora

Banjaluka - Povraćanje, temperatura, učestala stolica tegobe su sa kojima se ovih dana muči veliki broj građana koji su na ljetnjim putovanjima "pokupili" neugodni stomačni virus.

U Domu zdravlja potvrdili su da je u posljednjih mjesec dana povećan broj pacijenata koji se žale na "putničku dijareju".

- Javljaju se građani sa stomačnim tegobama koji su nedavno boravili u primorskim zemljama, najčešće je riječ o norovirusu ili rotavirusu. Bolest se prenosi konzumiranjem zagađene vode ili hrane, korišćenjem zaraženog pribora za jelo zajedno sa osobom koja je oboljela ili preko prljavih ruku i loše higijene. Simptomi su gubitak apetita, mučnine, povraćanje, proliv, grčevi, bolovi u stomaku, glavobolja, malaksalost - rekla je specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Domu zdravlja, Mirela Kasabašić.

Ističe da su u težim slučajevima ovi simptomi izraženiji.

- Tada dolazi do dehidratacije i bolest može trajati i desetak dana u odnosu na uobičajenih dva do tri dana. U takvim slučajevima neophodno je liječenje u bolnici - kazala je Kasabašićeva.

Objasnila je da su na ovu bolest posebno osjetljiva mala djeca, starije osobe i hronični bolesnici a da liječenje podrazumijeva posebne mjere u kućnim uslovima.

- Tretiranje stomačnog virusa podrazumijeva snižavanje tjelesne temperature, mirovanje, nadoknadu tečnosti i elektroliota. Preporučuje se konzumacija dvopeka, nemasne supe, slane riže, kuvanog krompira, mrkve, banane a oboljeli treba da izbjegavaju mliječne proizvode i masnu hranu. U težim slučajevima neophodan je bolnički tretman - kazala je Kasabašićeva.

Stanovnica Nove varoši Dragana Marković kaže da je nedavno bila na ljetovanju u Crnoj Gori, i da su svi članovi njene četvoročlane porodice pokupili stomačni virus.

- Prvo je sinčić povraćao i imao proliv a onda i svi mi ostali, jedno po jedno. Na svu sreću, ozdravili smo, ali je bilo izuzetno neprijatno i nekoliko dana na odmoru smo preležali zbog viroze. Kada jedno u porodici oboli, teško da će ostali zaobići ovaj virus - kazala je Markovićeva.

Prevencija

U Domu zdravlja ističu da je važno preventivno djelovati u slučaju stomačne viroze.

- Bitno je poboljšati opštu i ličnu higijenu, dobro oprati hranu koja se konzumira sirova, pravilno termički obraditi namirnice. Preporučuje se da se na putovanjima koristi flaširana voda - navela je Kasabašićeva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana