Стомачни вирус као сувенир са мора

Невена Бунић
Стомачни вирус као сувенир са мора

Бањалука - Повраћање, температура, учестала столица тегобе су са којима се ових дана мучи велики број грађана који су на љетњим путовањима "покупили" неугодни стомачни вирус.

У Дому здравља потврдили су да је у посљедњих мјесец дана повећан број пацијената који се жале на "путничку дијареју".

- Јављају се грађани са стомачним тегобама који су недавно боравили у приморским земљама, најчешће је ријеч о норовирусу или ротавирусу. Болест се преноси конзумирањем загађене воде или хране, коришћењем зараженог прибора за јело заједно са особом која је обољела или преко прљавих руку и лоше хигијене. Симптоми су губитак апетита, мучнине, повраћање, пролив, грчеви, болови у стомаку, главобоља, малаксалост - рекла је специјалиста хигијене и здравствене екологије у Дому здравља, Мирела Касабашић.

Истиче да су у тежим случајевима ови симптоми израженији.

- Тада долази до дехидратације и болест може трајати и десетак дана у односу на уобичајених два до три дана. У таквим случајевима неопходно је лијечење у болници - казала је Касабашићева.

Објаснила је да су на ову болест посебно осјетљива мала дјеца, старије особе и хронични болесници а да лијечење подразумијева посебне мјере у кућним условима.

- Третирање стомачног вируса подразумијева снижавање тјелесне температуре, мировање, надокнаду течности и електролиота. Препоручује се конзумација двопека, немасне супе, слане риже, куваног кромпира, мркве, банане а обољели треба да избјегавају млијечне производе и масну храну. У тежим случајевима неопходан је болнички третман - казала је Касабашићева.

Становница Нове вароши Драгана Марковић каже да је недавно била на љетовању у Црној Гори, и да су сви чланови њене четворочлане породице покупили стомачни вирус.

- Прво је синчић повраћао и имао пролив а онда и сви ми остали, једно по једно. На сву срећу, оздравили смо, али је било изузетно непријатно и неколико дана на одмору смо прележали због вирозе. Када једно у породици оболи, тешко да ће остали заобићи овај вирус - казала је Марковићева.

Превенција

У Дому здравља истичу да је важно превентивно дјеловати у случају стомачне вирозе.

- Битно је побољшати општу и личну хигијену, добро опрати храну која се конзумира сирова, правилно термички обрадити намирнице. Препоручује се да се на путовањима користи флаширана вода - навела је Касабашићева

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана