Stoku prodaju na veresiju

Danijela Stokanić
Stoku prodaju na veresiju

Banjaluka - Uprkos nikad nižim cijenama na stočnoj pijaci, prodaja stoke nikad nije bila lošija, a prodavci je čak daju i na veresiju.

Zdravko Račić iz Šušnjara, koji je juče, kao i svakog prethodnog utorka, došao da prodaje svinje, kazao je da njihova cijena nikada nije bila niža.

- Prošle godine kilogram žive vage svinja koštao je od pet do šest maraka, a danas je njihova cijena od tri i po do četiri marke - rekao je juče Račić. Istakao je da je prije samo nekoliko godina za dan znao da proda više i od deset svinja, a danas je to spalo na jednu ili nijednu.

- Evo već pola dana stojim i niko me ništa nije ni upitao, a kamoli da je pazario - požalio se Račić i dodao da je na slabu prodaju uticala ekonomska kriza. Naglasio je da je zbog slabe prodaje primoran da svinje daje i na veresiju.

Račić je, kao i njegove ostale kolege, kazao da ga tješi činjenica da se približavaju zimski praznici i slave.

- Mada ni tada nema neke velike vajde. Svi kupuju prase od 15 kilograma, nema šanse da prodam svinju tešku 30 kilograma. Dolaskom praznika i cijene svinja će najvjerovatnije biti više - kazao je Račić.

Milenko Pašalić je rekao da je na stočnu pijacu došao da kupi svinju za zimu.

- Zadovoljan sam cijenom svinja. Planiram da pazarim neku od 60 kilograma - rekao je Pašalić.

Velimir Šešić iz Gornje Piskavice, koji 15 godina unazad prodaje stoku na pijaci, kazao je da ne pamti vrijeme kada je prodaja bila lošija.

- Već devet mjeseci utorkom dolazim na stočnu pijacu da bih prodao dva konja, koji koštaju po 1.000 maraka, jer nam se više ne isplati da ih držimo kod kuće. Ljudi se čak i ne raspituju za njih - rekao je on. Dodao je da je prije nekoliko godina za dan uspijevao da proda dva konja, za koje je mogao da kupi i novi traktor. Rekao je da je nekada znao da proda i po nekoliko desetina konja.

- Sad za novac od prodaje dva konja ne mogu da kupim ni bolje dvije koze - našalio se Šešić.

Ljubitelj konja Mirko Kukić redovno svakog utorka dolazi na stočnu pijacu da bi posmatrao ove plemenite životinje.

- Od djetinjstva volim konje i zato sam svakog utorka od ranih jutarnjih časova na pijaci. Planiram da kupim sebi jednog konja, ali čim odem u penziju. Konji su danas džaba, njihovo meso na vagu vrijedi više - rekao je Kukić.

Ovce

Milorad Maksimović iz Rekavica, koji utorkom trguje ovcama, rekao je da je zadovoljan prodajom.

Istakao je da zbog nadolazećeg Bajrama dnevno proda i po 30 komada.

- Cijena ovce po kilogramu žive vage kod mene je 4,50 maraka - rekao je Maksimović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana