Стоку продају на вересију

Данијела Стоканић
Стоку продају на вересију

Бањалука - Упркос никад нижим цијенама на сточној пијаци, продаја стоке никад није била лошија, а продавци је чак дају и на вересију.

Здравко Рачић из Шушњара, који је јуче, као и сваког претходног уторка, дошао да продаје свиње, казао је да њихова цијена никада није била нижа.

- Прошле године килограм живе ваге свиња коштао је од пет до шест марака, а данас је њихова цијена од три и по до четири марке - рекао је јуче Рачић. Истакао је да је прије само неколико година за дан знао да прода више и од десет свиња, а данас је то спало на једну или ниједну.

- Ево већ пола дана стојим и нико ме ништа није ни упитао, а камоли да је пазарио - пожалио се Рачић и додао да је на слабу продају утицала економска криза. Нагласио је да је због слабе продаје приморан да свиње даје и на вересију.

Рачић је, као и његове остале колеге, казао да га тјеши чињеница да се приближавају зимски празници и славе.

- Мада ни тада нема неке велике вајде. Сви купују прасе од 15 килограма, нема шансе да продам свињу тешку 30 килограма. Доласком празника и цијене свиња ће највјероватније бити више - казао је Рачић.

Миленко Пашалић је рекао да је на сточну пијацу дошао да купи свињу за зиму.

- Задовољан сам цијеном свиња. Планирам да пазарим неку од 60 килограма - рекао је Пашалић.

Велимир Шешић из Горње Пискавице, који 15 година уназад продаје стоку на пијаци, казао је да не памти вријеме када је продаја била лошија.

- Већ девет мјесеци уторком долазим на сточну пијацу да бих продао два коња, који коштају по 1.000 марака, јер нам се више не исплати да их држимо код куће. Људи се чак и не распитују за њих - рекао је он. Додао је да је прије неколико година за дан успијевао да прода два коња, за које је могао да купи и нови трактор. Рекао је да је некада знао да прода и по неколико десетина коња.

- Сад за новац од продаје два коња не могу да купим ни боље двије козе - нашалио се Шешић.

Љубитељ коња Мирко Кукић редовно сваког уторка долази на сточну пијацу да би посматрао ове племените животиње.

- Од дјетињства волим коње и зато сам сваког уторка од раних јутарњих часова на пијаци. Планирам да купим себи једног коња, али чим одем у пензију. Коњи су данас џаба, њихово месо на вагу вриједи више - рекао је Кукић.

Овце

Милорад Максимовић из Рекавица, који уторком тргује овцама, рекао је да је задовољан продајом.

Истакао је да због надолазећег Бајрама дневно прода и по 30 комада.

- Цијена овце по килограму живе ваге код мене је 4,50 марака - рекао је Максимовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана