Stižu vozila i oprema za hitne intervencije vrijednosti 3,34 miliona

Vesna Popović
Stižu vozila i oprema za hitne intervencije vrijednosti 3,34 miliona

Banjaluka - Gradska uprava ove godine planira da u opremanje civilne zaštite i vatrogasne jedinice uloži 3,34 miliona maraka, te da započne gradnju skladišta za mašine i opremu za hitne intervencije.

Magacin od 2.000 kvadrata trebalo bi da bude izgrađen pored depoa pauk-službe u Rakovačkim barama, a u gradskoj kasi za to je predviđeno 800.000 KM.

Pored ove investicije, planom nabavki za ovu godinu predviđeno je opremanje civilne zaštite i vatrogasne jedinice vozilima i opremom vrijednosti 1,84 miliona KM.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun je rekao da su lani sklopljeni i ugovori od 1,5 miliona KM za kupovinu opreme koja treba da bude isporučena ove godine.

- Kupljena je cisterna za pitku vodu kapaciteta od 8.000 do 10.000 litara, te cisterna za industrijske požare od 10.000 litara. Nabavljena je odjeća i obuća za jedinice civilne zaštite i zaštitna odijela i obuća za prilaz vatri, te vatrogasna armatura - kazao je Ćućun.

Što se tiče gradnje skladišta, on je kazao da je magacin potreban za smještaj opreme vatrogasne jedinice, te mašina i opreme za hitne intervencije kod zaštite imovine i spasavanja ugroženih.

Ugovor za izradu urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju montažno-demontažnog tipa magacina je već potpisan, a oprema i mašine civilne zaštite i vatrogasne jedinice trenutno se skladište u Vatrogasnom domu u Dervišima.

U Gradskoj upravi su istakli da su lani u okviru opremanja civilne zaštite i vatrogasne jedinice kupljena dva komandna vozila, vozilo za tehničke intervencije, vozilo sa ljestvama dužine 39 metara, te dvije radne mašine. Vrijednost te nabavke bila je 2,1 milion KM. Pored toga, kupljena je i oprema od 365.765 KM, a riječ je o razvalnom alatu, naprtnjačama, metlaricama, ronilačkoj opremi, radio-stanicama i opremi za radio-komunikaciju, telemetriju i ultrazvučno čišćenje, te seizmološki akcelograf, kosilice i trimeri.

Plan nabavki za 2018.

Vozila 647.000 KM

Vozilo za gašenje požara i spasavanja u slučaju poplava i snježnih padavina

Vozilo za intervencije u slučaju zemljotresa, poplava i drugih nepogoda

Vozilo za gašenje požara u podzemnim i javnim garažama

Oprema 1.200.500 KM

Vatrogasne ljestve

Oprema za spasavanje na vodi

Termovizijske kamere

Dronovi i oprema za telemetriju

Izolacioni aparati

Naprtnjače sa dodatnom opremom

Zaštitne uniforme

Elektronske sirene za uzbunjivanje

Komandno-spasilački čamac

Spasilačka oprema

Odjeća i obuća za jedinicu civilne zaštite

Šatori sa opremom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana