Стижу возила и опрема за хитне интервенције вриједности 3,34 милиона

Весна Поповић
Стижу возила и опрема за хитне интервенције вриједности 3,34 милиона

Бањалука - Градска управа ове године планира да у опремање цивилне заштите и ватрогасне јединице уложи 3,34 милиона марака, те да започне градњу складишта за машине и опрему за хитне интервенције.

Магацин од 2.000 квадрата требало би да буде изграђен поред депоа паук-службе у Раковачким барама, а у градској каси за то је предвиђено 800.000 КМ.

Поред ове инвестиције, планом набавки за ову годину предвиђено је опремање цивилне заштите и ватрогасне јединице возилима и опремом вриједности 1,84 милиона КМ.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун је рекао да су лани склопљени и уговори од 1,5 милиона КМ за куповину опреме која треба да буде испоручена ове године.

- Купљена је цистерна за питку воду капацитета од 8.000 до 10.000 литара, те цистерна за индустријске пожаре од 10.000 литара. Набављена је одјећа и обућа за јединице цивилне заштите и заштитна одијела и обућа за прилаз ватри, те ватрогасна арматура - казао је Ћућун.

Што се тиче градње складишта, он је казао да је магацин потребан за смјештај опреме ватрогасне јединице, те машина и опреме за хитне интервенције код заштите имовине и спасавања угрожених.

Уговор за израду урбанистичко-техничких услова за изградњу монтажно-демонтажног типа магацина је већ потписан, а опрема и машине цивилне заштите и ватрогасне јединице тренутно се складиште у Ватрогасном дому у Дервишима.

У Градској управи су истакли да су лани у оквиру опремања цивилне заштите и ватрогасне јединице купљена два командна возила, возило за техничке интервенције, возило са љествама дужине 39 метара, те двије радне машине. Вриједност те набавке била је 2,1 милион КМ. Поред тога, купљена је и опрема од 365.765 КМ, а ријеч је о развалном алату, напртњачама, метларицама, ронилачкој опреми, радио-станицама и опреми за радио-комуникацију, телеметрију и ултразвучно чишћење, те сеизмолошки акцелограф, косилице и тримери.

План набавки за 2018.

Возила 647.000 КМ

Возило за гашење пожара и спасавања у случају поплава и сњежних падавина

Возило за интервенције у случају земљотреса, поплава и других непогода

Возило за гашење пожара у подземним и јавним гаражама

Опрема 1.200.500 КМ

Ватрогасне љестве

Опрема за спасавање на води

Термовизијске камере

Дронови и опрема за телеметрију

Изолациони апарати

Напртњаче са додатном опремом

Заштитне униформе

Електронске сирене за узбуњивање

Командно-спасилачки чамац

Спасилачка опрема

Одјећа и обућа за јединицу цивилне заштите

Шатори са опремом

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана