Стижу рачуни за комуналну накнаду

Јасмина Перишић
Стижу рачуни за комуналну накнаду

Бањалука - Сви обвезници плаћања комуналне накнаде на подручју града у наредним данима могу очекивати да ће им бити достављена рјешења о утврђивању висине комуналне накнаде, уз припадајуће уплатнице за ову таксу.

Градско предузеће - Завод за изградњу (ЗИБЛ) крајем прошле седмице почео је са слањем нових рјешења и уплатница, а како каже в.д. директора ЗИБЛ-а Велимир Кукобат до сада су упућени на око 10.000 адреса.

- Прво смо почели са слањем уплатница за предузећа, а затим и за појединце тако да они који их још нису добили, могу то очекивати у наредним данима. Надамо се да ћемо ускоро завршити цијели овај посао и да ће свих 50.000 рачуна бити достављено обвезницима - рекао је директор ЗИБЛ-а Велимир Кукобат.

Због проблема у функционисању ЗИБЛ-а, рјешења за плаћање комуналне накнаде нису упућивана обвезницима од почетка ове године. Ипак, в.д. начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, каже да је у међувремену пронађено рјешење да се рачуни испоруче, те позива грађане да испуне своју законску обавезе из које се финансирају бројне комуналне дјелатности на подручју града.

- Овогодишњим буџетом планирали смо да на основу комуналне накнаде у градску касу прикупимо 3,7 милиона КМ. Међутим, због познатих проблема са ЗИБЛ-ом, грађанима и предузећима још нису испоручени овогодишњи рачуни. У међувремену је тај проблем ријешен и рачуни су почели да стижу, а од свих обвезника очекујемо да испуне своју законску обавезу. Грађани морају схватити да се тим новцем одржавају градски путеви, тротоари, игралишта и друге комуналне функције - казао је Билчар.

Обрачун накнаде се врши по површини корисног простора, градској зони у којој се налази стан или други стамбени објекат и опремљености улице у којој је поменута површина. Цијена обрачунског бода је 0,0008 КМ по квадрату за предузећа а 0,00034 КМ за физичка лица. Цијена за помоћне објекте је 50 одсто од цијене стамбеног простора.

Средства, која су обезбјеђују из комуналне накнаде, користе се за обављање комуналне дјелатности заједничке комуналне потрошње, а што подразумијева: одржавање градских саобраћајница, тротоара, паркиралишта, тргова, мостова и пропуста, одржавање локалних и некатегорисаних путева, одржавање вертикалне и хоризонталне саобраћајне  сигнализације, утрошак електричне енергије и одржавање јавне расвјете и семафора, одржавање и уређење водотокова, одржавање комуналне опреме, одржавање јавних зелених површина, одржавање јавне хигијене и зимска служба.

Законска обавеза

Плаћање комуналне накнаде је законска обавеза прописана Законом о комуналним дјелатностима и Одлуком о комуналној накнади. Овим је утврђена обавеза плаћања комуналне накнаде власницима и носиоцима права располагања на стамбеном, пословном и другом простору, носиоцима станарског права, закупцима стамбеног, пословног и другог простора, односно физичким и правним лицима која су корисници објеката и уређаја заједничке комуналне потрошње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана