Stipendije za deficitarna zanimanja u Banjaluci

Srna
Stipendije za deficitarna zanimanja u Banjaluci

Banjaluka - Grad Banjaluka stipendiraće učenike koji se odluče da se školuju za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada, poput bravara i zidara, u okviru gradskog programa stipendija, vrijednog oko 1,6 miliona KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

U Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku i akademsku 2019/2020. godinu navedeno je da je gradsko Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport predložilo deficitarna zanimanja za narednu školsku i akademsku godinu, za koja će grad dodijeliti stipendije.

Riječ je o zanimanjima za učenike srednjih škola - bravar, zidar, zidar-moler i mesar, te za studente - diplomirani profesor biologije, diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva i diplomirani inženjer elektrotehnike.

Ovu odluku razmatraće odbornici na sjednici gradske skupštine koja je zakazana za srijedu, 15. maj.

Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja ili struke, a koja u narednoj školskoj godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.

Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, u narednoj školskoj i akademskoj godini, istom odlukom, planirano je da bude izdvojeno ukupno 1,6 miliona KM.

Pojedinačni iznosi stipendija bili bi nepromijenjeni i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Kada je riječ o tekućoj školskoj i akademskoj godini, tokom maja biće uplaćena peta rata za 1.236 učenika i treća za 361 studenta, koje grad stipendira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana