Стипендије за дефицитарна занимања у Бањалуци

Срна
Стипендије за дефицитарна занимања у Бањалуци

Бањалука - Град Бањалука стипендираће ученике који се одлуче да се школују за нека од недостајућих занимања на тржишту рада, попут бравара и зидара, у оквиру градског програма стипендија, вриједног око 1,6 милиона КМ, саопштено је из Градске управе.

У Одлуци о утврђивању висине средстава за стипендирање ученика и студената из буџета Града, висини стипендија, дефицитарним и суфицитарним занимањима за школску и академску 2019/2020. годину наведено је да је градско Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт предложило дефицитарна занимања за наредну школску и академску годину, за која ће град додијелити стипендије.

Ријеч је о занимањима за ученике средњих школа - бравар, зидар, зидар-молер и месар, те за студенте - дипломирани професор биологије, дипломирани инжењер текстилног инжењерства и дипломирани инжењер електротехнике.

Ову одлуку разматраће одборници на сједници градске скупштине која је заказана за сриједу, 15. мај.

Ученици средњих школа и студенти првог циклуса на високошколским установама, који су у текућој школској години остварили право на стипендију за дефицитарна занимања или струке, а која у наредној школској години нису дефинисана као дефицитарна, имају право на стипендију до завршетка образовања у тим струкама, уколико испуњавају предвиђене услове.

За стипендирање ученика средњих школа и редовних студената првог циклуса на високошколским установама, у наредној школској и академској години, истом одлуком, планирано је да буде издвојено укупно 1,6 милиона КМ.

Појединачни износи стипендија били би непромијењени и износе 80 КМ за ученике и 130 КМ за студенте по основу социјалног статуса и успјеха у школи односно студију, а за дефицитарна занимања утврђени су износи од 160 КМ за ученике и 250 КМ за студенте.

Када је ријеч о текућој школској и академској години, током маја биће уплаћена пета рата за 1.236 ученика и трећа за 361 студента, које град стипендира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана