Старчевица: Паркира се ко гдје хоће

Јасмина Перишић
Старчевица: Паркира се ко гдје хоће

Бањалука - Простор око пасареле у насељу Старчевица претворен је у паркинг на којем непрописно паркира како ко стигне, док грађани муку муче обилазећи аутомобиле, на које паук служба не реагује.

Мјештани Старчевице тврде да је стање са паркингом у овом насељу велики проблем, али да им поготово смета паркирање око пасареле. Највише их, како кажу, чуде полицијски службеници који и сами непрописно паркирају своја возила.

- Овдје нико не поштује туђи паркинг простор, а лош примјер даје и наша полиција која се паркира свуда око пасареле, на мјестима која нису предвиђена за паркинг. У близини им је посао па приватна возила остављају ту, а с обзиром на то да је ријеч о полицијским службеницима паук не реагује - рекла је мјештанка Старчевице Оливера Видовић. Она је додала да јој возила паркирана испод пасареле сметају када пролази са колицима али и да се не чуди јер како каже на Старчевици нема довољно паркинг мјеста.

И Дарко Г. који живи у улици Јосифа Панчића каже да му смета што појединци паркирају возила на непредвиђеним мјестима.

- Паркирају сви свуда. На паркинг испред моје зграде увече не могу паркирати возило јер је одмах до зграде МУП-а па сви хрле на тај паркинг ради сигурности за возило, иако не живе у близини. Тад будем принуђен да около тражим гдје да се паркирам. За "паука" би увијек било посла у нашем насељу - изричит је Дарко Г.

Портпарол МУП-а РС Мирна Шоја рекла је да не мора значити да се полицијски службеници паркирају око пасареле.

- Ако неко стави јелкицу на којој пише МУП не значи да је полицајац. Ми смо те јелкице дијелили грађанима као промотивни материјал. На то треба да реагује одсјек за паркинг и гараже - рекла је Шоја.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић рекао је да је закон исти за све и да нико не смије да паркира на простору које није обиљежено као паркинг мјесто.

- Ако се полиција паркира на непрописном мјесту то треба пријавити "паук служби". А грађани зграде на чијем је паркингу гужва могу једино да поднесу захтјев да се уведе наплата на паркинг по којој би станари плаћали тај паркинг на годишњем нивоу од 50 до 100 КМ - рекао је Јаћимовић.

Пријава и интервенција

Из Одјељења за паркинг и гараже рекли су да ту није дозвољено паркирати возила али да до сада нису имали пријава за интервенцију.

- Радимо по налогу саобраћајне полиције, а нисмо до сада имали пријава на паркирање око пасареле. Са нама сваки пут када дижемо возила буде представник МУП-а који одређује локације интервенција - рекли су из овог одсјека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана