Становнике дијела Чокорских поља мучи жеђ цијелог љета

Невена Бунић
Становнике дијела Чокорских поља мучи жеђ цијелог љета

Бањалука - Мјештани засеока Мацановићи у мјесној заједници Чокорска поља годинама муку муче са несташицом воде током љета јер нема дотока са локалног изворишта које користе. Рјешење виде у изградњи и прикључењу водоводне мреже на сусједна изворишта.

Сваког љета 42 домаћинства имају исте муке.

- Већ осам година проживљавамо исту агонију. Имамо стари водовод који више није у функцији и повезан је на локално извориште Мацановића врело. Свака три-четири дана дође вода на сат, сат и по. Тражимо да буде изграђена водоводна мрежа и прикључак на извориште Суботица, и то је само неких 850 метара. То би коштало неколико хиљада марака и ријешило би све наше муке. Ово је заиста срамота, да се у 21. вијеку сналазимо за воду - казао је предсједник Савјета мјесне заједнице Чокорска поља Бобан Косић.

Небојша Мацановић, који у овом засеоку има викендицу, каже да постоји опција да се мјештани прикључе на два изворишта.

- Изворишта Суботица и Антића врело су нам надохват руке, и нису потребна никаква милионска улагања да би се ријешило снабдијевање мјештана водом. Потребно је само да се постојећа стара водоводна мрежа прикључи на цјевовод са сусједних изворишта - рекао је Мацановић.

У Центру за развој пољопривреде и села кажу да водовод који већ постоји у овом засеоку није у њиховој надлежности, а да ће мјештани добити воду када буде изграђена водоводна мрежа са система Црно врело.

- Антића врело којим ми руководимо је предвиђено за одређени број домаћинстава и тренутно не може да покрије више корисника. Планирана је изградња и проширење водоводне мреже са резервоара Црно врело, на коју би се интегрисало и Антића врело. Тада ће се проширити конзумно подручје, па би становници тада могли да се прикључе на ово извориште - казали су у Центру за развој села.

У Градској управи потврдили су да ће Мацановићи морати да сачекају рјешење проблема снабдијевања водом.

- Није предвиђено проширење водоводне мреже у овом засеоку док се систем Антића врело не интегрише у систем Црног врела, за шта је и урађен пројекат доводног цјевовода. То није планирано у овој години - рекли су у Градској управи.

"Водовод"

У предузећу "Водовод" кажу да су пројектовали 1.000 метара водоводне мреже за заселак Мацановићи, што су финансирали властитим средствима. Објаснили да је за рјешење овог проблема мјештана потребна већа инвестиција.

- Становници овог села немају воду јер није било падавина током љета, а капацитет приватног изворишта које они користе зависи од хидролошких услова. Град је задужен за финансирање изградње, а ми за управљање и одржавање водовода. Потребно је поставити 3.000 метара мреже, па ће изградња ових цјевовода доћи на ред када буду обезбијеђена новчана средства за ову намјену - рекли су у "Водоводу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана