Stanovnici Potoka još liječe rane od bujica

anijela Stokanić
Stanovnici Potoka još liječe rane od bujica

Banjaluka - Vodene bujice koje su prošle godine u više navrata zahvatile grad pričinile su nesagledivu štetu stanovnicima Potoka, Starčevice, Ponira, Debeljaka, Srpskog Milanovca... Mnogi su tada započeli bitku za novi život, a kako kažu, i danas se bore da stanu na noge.

Najteža situacija je bila u naselju Potok, gdje je najveća šteta na infrastrukturi i objektima, od kojih su neki ugroženi i velikim nanosima zemlje.

Stanovnike ulice Pere Drljače vodena bujica nije žalila, odnijela im je sve ono što su godina sticali.

Dragana Miletić, čija je kuća bila pod vodom, blatom i muljem, kaže da još sve nije potpuno obnovljeno.

- Sve je još svježe, mada je godina prošla. Na mog muža bujice su ostavile katastrofalne zdravstvene posljedice. Zbog pretrpljenog straha više nije isti čovjek - rekla je Miletićeva i dodala da im niko tu štetu nije u potpunosti nadoknadio.

Sve što su dobili za odštetu, kaže, bio je vaučer od Vlade RS u vrijednosti od 5.000 KM.

- Taj iznos ni upola nije mogao pokriti nanesenu štetu na kući i okućnici. Samo kad krenem od toga da smo, dok kuća nije koliko-toliko dovedena u red, sedam mjeseci bili podstanari i plaćali kiriju - požalila se Miletićeva.

Od lani u ovo doba pa do danas niko više ovo naselje nije obišao.

- Na obnovi naselja gotovo ništa nije urađeno. Brana je još uvijek začepljena, zbog čega strahujemo od svake kapi kiše - naglasila je Miletićeva.

Njena komšinica Koviljka Sabadaš kaže da nikad neće zaboraviti avgust 2014. godine kada je sa prozora svoje kuće gledala kako vodena bujica uništava sve pred sobom.

- Kroz prozor, ovako nemoćna da pomognem, gledala sam kako voda ulazi komšijama u kuću, a pri tome ne znam da li nekog ima ili ne. Sjećam se, svjetlo je gorjelo, a moj unuk krenuo da pomogne. Nismo mu dali, jer u momentu mi se činilo da iz brda izvire Vrbas - priča Sabadaševa.

Svježe okrečeni zidovi, novi podovi i stolarija prikrili su tragove onoga što je vodena neman učinila i u Ustaničkoj ulici, ali nisu sjećanja i strah njenih stanovnika.

Nepokretna starica Hida Ćulum prisjeća se da je jedva ostala živa.

- Voda mi je bila do pojasa. Sin me jedva izvukao iz kuće i odnio kod sestre u drugi dio grada, gdje sam bila dok kuća nije renovirana. Bilo, ne ponovilo se - rekla je Ćulumova duboko uzdahnuvši.

Ukupna šteta prouzrokovana elementarnom nepogodom u Banjaluci u avgustu prošle godine procijenjena je na 6,5 miliona KM.

Iz Gradske uprave ističu da i dalje rade na sanaciji infrastrukture koju su oštetile vodene bujice.

- Sanirano je mnogo toga, između ostalog, nedavno su završeni i radovi na Kočićevom potoku. Uskoro ćemo sanirati i 15 klizišta - rekao je portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

Apel

Porodica Gorana Simića (29), koji je nestao u bujičnim poplavama 5. avgusta, apeluje na sve ljude koji imaju bilo kakve informacije o nestalom mladiću da obavijeste njih ili policiju. Njegov automobil "mercedes" nađen je u ulici Koste Jarića.

- Ne spavam otkako mi je dijete nestalo! Nemamo nikakve informacije šta se s njim dogodilo. Ne znam gdje više da idem i šta da radim da saznam bilo šta o nestalom sinu. Ako neko nešto zna, bar mali detalj te tragične noći koji bi mogao pomoći da nađemo Gorana, neka javi nama ili policiji - kazao je Goranov otac Mlađo Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana