Становници Борика неће храм, а СПЦ не одустаје

Јасмина Перишић
Становници Борика неће храм, а СПЦ не одустаје

Бањалука - Мјештани Борика дигли су глас против изградње православног храма на зеленој површини и дјечијем игралишту на Булевару војводе Живојина Мишића, док Српска православна црква не одустаје од поменуте локације за изградњу богомоље.

Зато је расправа о Нацрту измјене дијела Регулационог плана за Борик у четвртак у Банском двору била бурна. Своја мишљења и аргументе износили су начелник Одјељења за просторно уређење Санела Кецман, представник Института за грађевинарство Сања Пајуновић, представници Бањалучке епархије СПЦ и мјештани Борика, њих више од 80.

Протојереј Ратко Радујковић истакао је да свака парохија треба да има свој храм, док у Борику на три парохије постоји само један.

- На том подручју има 6.000 вјерника који траже храм, а испред храма ћемо уредити и простор за дјецу, као што смо то уредили и испред Храма Христа Спаситеља. Остаћемо при свом захтјеву и надамо се да ћемо постићи договор са градским властима - рекао је Радујковић.

Становници Борика су негодовали због могућег заузимања једине зелене површине на којој је игралиште у том насељу.

- Колико потписа треба да сакупимо како би дјечије игралиште, које је уједно и једина уписана зелена површина у Борику, остало недирнуто - најчешће је питање које су мјештани Борика постављали у току јавне расправе.

Мјештанин Борис Гагула рекао је да нико од присутних нема ништа против цркве, али да нису за то да се било шта гради на поменутој локацији.

- Уништавамо све зелене површине и губимо епитет најзеленијег града бивше Југославије. Сви смо против изградње на тој локацији, јер не дамо да се отме нашој дјеци игралиште и једино санкалиште у насељу - рекао је Гагула.

Ове и сличне ставове имали су скоро сви учесници расправе, док је само двоје становника Борика подржало градњу храма.

Многи од њих су почели са негодовањем још током уводних излагања о регулационом плану Санеле Кецман. Још бурнија реакција је била на објашњења Сање Пајуновић. Расправа о Регулационом плану Борика била је најпосјећенија откад се одржавају овакви скупови.

Гаврановић

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да ће Скупштина града одлучити о изградњи цркве на поменутој локацији.

- Чуо сам да грађани питају колико потписа треба скупити за петицију против изградње цркве. Грађани увијек имају право на петицију, али петиција значи само обавезно разматрање. Ми овај план свакако разматрамо, тако да нема потребе за петицијом - рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана