Stanari u ulici Prve krajiške brigade prikupili 30.000 maraka za obnovu krova

Aleksandar Stojanović
Stanari u ulici Prve krajiške brigade prikupili 30.000 maraka za obnovu krova

Banjaluka - Da sloga kuću gradi najbolje pokazuju stanari zgrade u ulici Prve krajiške brigade broj 1 na Starčevici koji već deceniju prikupljaju novac kako bi zamijenili dotrajali krov, a njihov san bi uskoro trebalo da bude ostvaren.

Njegujući komšijske vrijednosti ovi stanari bi mogli da budu primjer drugima, jer u radnim akcijama niko ne zaostaje, ali ni u štednji novca za zajedničke projekte. Tako će prostor ispred njihove zgrade uskoro dobiti novi sjaj, jer će dotrajale ploče zamijeniti podlogom od betonskih kocaka.

- Upravni odbor Zajednice etažnih vlasnika (ZEV) odlučio je da uredimo prostor ispred naše zgrade, jer želimo da novom i kvalitetnijom podlogom učinimo našu zgradu ljepšom za nas stanare, a ujedno i da se oni koji nam dolaze osjećaju lijepo i prijatno - kazao je predsjednik Upravnog odbora ZEV-a Milorad Arlov. Dodaje da će troškovi za ovaj projekat iznositi nešto manje od 3.000 maraka i da su novac obezbijedili iz budžeta za održavanje zgrade.

Ambiciozni stanari ne kriju da sa nestrpljenjem čekaju zamjenu dotrajalog krova, koji nije mijenjan otkad je zgrada prije 38 godina sagrađena. Za veće projekte, kao što je ovaj, u proteklih deset godina prikupili su oko 30.000 KM, na šta su posebno ponosni.

- Naredne godine planiramo da zamijenimo kompletan krov zgrade koji ima oko 700 metara kvadratnih. Odlučili smo da salonit ploče kojima je zgrada pokrivena zamijenimo tzv. sendvič limom debljine tri centimetra. Želimo da ovaj posao obavimo kvalitetno kako bi nas novi krov bolje štitio od hladnoće i vrućine - ističe Arlov.

On dodaje da procjenjuju da će projekat koštati oko 40.000 KM, a da će razliku u cijeni obezbijediti kreditom, povećanjem naknade ili će aplicirati na konkursu za projekat energetske efikasnosti koji raspisuje Gradska uprava. O tome će, kako kaže, u narednom periodu odlučiti Skupština stanara koja broji 40 članova.

Od 2004. godine, kada je registrovana Zajednica etažnih vlasnika, iza njih je mnogo projekata kojima su željeli da uljepšaju i sačuvaju svoj životni prostor.

- Nova fasada postavljena je 2007. godine, popravljeni su krov, krovna limarija i korita, uređeni podrum i hodnik, postavljena su nova vrata, te smo uveli video-nadzor - zaključuje Arlov.

Stanari ove zgrade su poznati kao dobro organizovana zajednica, a njihov rad i trud prepoznali su i u Gradskoj upravi, pa su nagrađivani za najuređeniji prostor u kategoriji zajednica etažnih vlasnika. Banjaluka se stalno ponosi time da je grad zelenila, a stanari zgrade u ulici Prve krajiške brigade broj 1, njegujući svoje dvorište, uveliko doprinose tome.  

Dukat za najmlađe

Milorad Arlov je i predsjednik udruženja za pomoć djeci na Kosovu, a sa svojim komšijama svake godine u naselju Starčevica organizuje tradicionalno lomljenje česnice za djecu pa oni najsrećniji imaju priliku da pronađu dukat.

Ta manifestacija svake godine okupi veliki broj mališana, a Arlov ističe da takvim akcijama nastoje da njeguju tradiciju i obraduju najmlađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana