Стан на дан три пута скупљи

nezavisne.com
Стан на дан три пута скупљи

Бањалука - Цијена “стана на дан”, због велике потражње у сусрет новогодишњим празницима, је и по три пута виша у односу на уобичајене цијене, па су тако ови смјештајни капацитети за новогодишње термине издати по дневној цијени од 150 КМ.

Туристи из земаља региона, примарно Словеније и Србије, резервисали су готово све смјештајне капацитете у граду, а мјесто је тешко наћи и у стотинама апартмана и станова који се нуде на “црном тржишту”.

У хотелима кажу да су њихови кревети за новогодишње празнике готово распродати, а тек понеки имају слободне собе за ове термине.

Мањак соба, кажу хотелијери, прелива се у све популарнији сегмент “стана на дан”, али и у овој врсти смјештаја је све теже наћи слободне у термину новогодишњих празника.

Момчило Ђурић, један од неколико стотина грађана који су се окренули све раширенијем издавању апартмана за дневно кориштење, рекао је да су до сада стан издавали по просјечној цијени од 50 до 70 КМ за дан, али у новогодишњем термину су стан већ издали по дневној цијени од 150 КМ.

“За Нову годину угостићемо једну словеначку породицу, којој је ово први дочек Нове године у нашем граду”, рекао је Ђурић.

Према подацима градске туристичке организације, у граду је званично регистровано 1.900 лежаја у хотелима, мотелима и преноћиштима, док је број регистрованих кревета који се издају као “стан на дан” сваког дана у порасту јер бројни грађани напуштају концепт мјесечног издавања и прелазе на концепт “стана на дан”, привучени много већом зарадом.

Синиша Видовић, из хотела “Видовић”, каже да су њихови капацитети за новогодишње празнике готово попуњени и да се ових дана тражи соба више.

“Презадовољни смо интересом туриста из цијелог региона, који су букирали собе у периоду новогодишњих празника. Код нас махом за новогодишње празнике одсједају породице са дјецом, а колико се да примијетити, највећи број гостију долази из Словеније и Србије”, каже Видовић.

У туристичким агенцијама кажу да свакодневно примају позиве великог броја туриста из региона који се интересују за новогодишњи програм и садржаје током празника.

Бањалука је за предстојеће новогодишње празнике припремила атрактиван новогодишњи програм под слоганом “Бањалука те зове”, чија ће круна бити велики концерти регионалних звијезда на “Крашовом” паркингу у центру града.

Дан уочи Нове године туристе ће забављати Харис Џиновић, у нову годину их уводе Жељко Самарџић и Никола Роквић, а 1. јанура наступа Жељко Јоксимовић.

Привлачење туриста

У Градској управи истичу да су у претходним мјесецима уложени велики напори и ресурси да би град током празника привукао што већи број туриста.

Милан Грубор, шеф Кабинета градоначелника, истиче да подаци о попуњеним туристичким капацитетима дају подстрек да се и наредних мјесеци настави у истом правцу.

“Наш циљ није да град буде пун туриста само за вријеме новогодишњих празника, него да их привучемо и на прољеће и љето”, рекао је Грубор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана