Šta će biti izgrađeno na lokaciji stare Banjalučke hirurgije?

RTRS
Šta će biti izgrađeno na lokaciji stare Banjalučke hirurgije?

Banjaluka - Nakon preseljenja banjalučke Hirurgije na Paprikovac, zemljište u centru grada ostalo je otvoreno za planiranje novih stambenih objekata i drugih sadržaja. Zemljište je u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra, sa kojim Grad Banjaluka dogovara izgled novog regulacionog plana i, kako su rekli, “doktorskog naselja”.

Namjera rukovodstva UKC je da dio stanova u tom naselju dodijele doktorima kako bi ih motivisali da ostanu i rade u Banjaluci. Rješavanjem stambenog pitanja zadržali bi se neophodni kadrovi, kažu u Kliničkom centru.

“Možda ćemo da pravimo stanove, da zadržimo kadar i da stanovi budu u vlasništvu Kliničkog centra odnosno Vlade Republike Srpske, a da se daju na korištenje zdravstvenim radnicima, ljekarima i gostujućim profesorima”, rekao je Vlado Đajić, direktor UKC Banja Luka.

Regulacioni plan je u fazi prednacrta, a još se razgovara o željama i prostornim mogućnostima na toj lokaciji. Pošto je prostor u centru grada i veliki građevinski poduhvat, ostatak zemljišta bio bi ponuđen investitorima putem licitacije.

“Ne možemo definisati njihove stavove tj.potrebe Kliničkog centra. Gradu je interesantno da ima jednu poprječnu i jednu uzdužnu saobraćajnicu, kao i parkovsku površinu. Potrebe i zahtjevi Kliničkog centra biće ispoštovani”, naveo je Slobodan Stanarević načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje.

Usvajanje regulacionog plana očekuje se krajem ljeta. Gradu je najbitnije da uspostavi dobru saobraćajnu komunikaciju u blizini Gimnazije i obezbijedi dio parking mjesta za trenutne potrebe i buduće naselje.

“Ločično je očekivati, s obzirom na okruženje da se nastavi matrica susjednih zgrada. Na tom prostoru postoji ozbiljan problem i saobraćaja i parkiranja. Veliko je zagušenje kod Doma zdravlja, problem su uske saobraćajnice kao i nedostatak parking prostora. Očekujem da bi to trebale biti neke osnovne smjernice, a o detaljima je rano govoriti”,  naveo je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Grad bi uskoro mogao dobiti i novi izgled na još tri lokacije: Paskulinoj ciglani, staroj auto školi Krajina i mjestu gdje je nekada bila Banjalučka mljekara.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana