Srpske Toplice dobijaju novi most

nezavisne.com
Srpske Toplice dobijaju novi most

Banjaluka - Banjaluka bi sljedeće godine trebalo da dobije novi most, i to u Srpskim Toplicama, 250 metara uzvodno od banje i sadašnjeg mosta, saznaju "Nezavisne".

Izvor iz Gradske uprave kazao nam je da će plan o izgradnji mosta biti predstavljen na sastanku o strateškom planiranju, kako bi naredne godine pokušali ući u izgradnju novog mosta u ovom naselju.

"Planirana je izgradnja jednostavnog i funkcionalnog mosta bez posebnih estetskih zahtjeva. Imaće dvije saobraćajne trake sa pješačkom stazom", kazao je naš izvor.

Dodaje da bi most trebalo da bude dugačak 75 i širok 11 metara.

"Pitanja u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima nema mnogo i pretpostavlja se da postoji realna mogućnost da bude izgrađen sljedeće godine", rekao je naš izvor.

Dodaje da bi se na projektu trebalo raditi već ove godine, i ako sredstva budu obezbijeđena, mogao bi biti realizovan iduće godine. Vrijednost gradnje ovog mosta ne bi trebalo da bude veća od dva miliona KM.

"Iako je sada nezahvalno procjenjivati vrijednost radova, jer se to na tržištu dosta mijenja zbog deficita radne snage i ponuda izvođača koje su u odnosu na prije godinu-dvije dosta različite, most ipak ne bi trebalo da košta više", objasnio je naš izvor.

Dodaje da je plan da postojeći most, koji se trenutno koristi, nakon izgradnje novog ostane samo za pješake.

Sadašnji most je trenutno jednosmjeran sa ograničenom težinom, što predstavlja problem kod transportnog saobraćaja.

Kako saznajemo, stari most će ostati za pješake jer je banja Srpske Toplice zaštićena kulturno-istorijska sredina.

Novi most biće građen prema usvojenom Regulacionom planu "Uređenje obala Vrbasa".

Mještani Srpskih Toplica kažu da će im veći most mnogo značiti, ali i onima koji ovim putem samo prolaze.

"Ovaj stari most je dobar, ali ima samo jednu traku, zbog čega se često stvara gužva sa jedne ili sa druge strane, tako da je ideja da se izgradi veći most sa dvije trake odlična", rekao nam je jedan mještanin Srpskih Toplica.

Proširenje mosta u Dragočaju

Most preko rijeke Ivaštanke u Dragočaju uskoro bi trebalo da bude proširen i u toku je postupak ugovaranja sa izabranim izvođačem radova.

Oko 50.000 KM biće izdvojeno iz gradskog budžeta za ovaj posao, koji će obaviti "Niskogradnja" iz Laktaša.

Kako su naveli iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, most će biti proširen za 3,80 metara, od čega saobraćajnica za 2,80 i trotoar sa lijeve strane iz pravca Banjaluke jedan metar.

Kada je riječ o Dragočaju, planirana je i izgradnja novog mosta u centru naselja, za šta je u toku ponovljeni postupak javne nabavke za izbor izvođača radova. Prema ovoj ponovljenoj nabavci za izgradnju, procijenjena vrijednost radova je oko 200.000 KM, a svi zainteresovani ponuđači treba da se prijave do 31. oktobra.

Biljana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana