Srđan Jolić prvi doplivao do Časnog krsta na Vrbasu

Dejana Bratić
Srđan Jolić prvi doplivao do Časnog krsta na Vrbasu

Banjaluka - Vjera u Boga, takmičarski duh i ljubav prema sportu bili su glavni motivi Srđana Jolića da zajedno sa još 32 mladića u subotu skoči u hladni Vrbas i zapliva za Časni krst.

Punog srca i bez puno razmišljanja i ove godine odlučio je da bude učesnik bogojavljenskog plivanja, a snage vjera i volje doveli su ga do pobjede.

Srđanu to nije bio prvi put da pliva za Časni krst. Prošle godine, rame uz rame sa tadašnjim pobjednikom plivao je do Časnog krsta.

- Sreća mi se ove godine osmijehnula. Ne mogu da opišem osjećaj, mislim da je za svakog Srbina velika čast plivati za Časni krst, pa tako i za mene - rekao je Jolić.

Svi momci koji su plivali pokazali da su hrabri, kaže Srđan koji se, ipak negdje u sebi nadao da će biti pobjednik.

-  Prijavilo se oko 90 muškaraca, ali s obzirom na to da fizički nije moguće da stane više ljudi, odabrana su 33 mladića. Svi zajedno pokazali smo ljubav prema svojoj vjeri i ponos što smo Srbi pravoslavci - kazao je Jolić.

Mladi Banjalučanin kaže da nema riječi kojima bi opisao osjećaj kada je sa krstom u rukama izašao na obalu Vrbasa.

- Ljudi su obje obale rijeke, pratili ovaj događaj. Svi su mi aplaudirali i dočekali me sa osmijehom. Osjećaj je nevjerovatan - rekao je Jolić.

Srđan nije krio želju i da naredne godine zapliva  za Časni krst, a pobjedu, kako kaže, želi da odnese neko drugi.

- Namjeravam i sljedeće godine da se prijavim, ali svima koji to takođe odluče poželio bih da bar jednom doplivaju do Časnog krsta. Meni je bitno da učestvujem i generalno taj osjećaj i adrenalin dok se sve to dešava - ponosno je rekao Jolić.

Ljubav prema sportu Srđana svakodnevno inspiriše da radi što više na sebi kao i da pomaže  drugima. Državni je prvak u plivanju, a odnedavno i trener za mališane.

- Trenutno igram za prvi tim Banjaluke u vaterpolu,  a pored toga treniram i mlađe kategorije što mi predstavlja posebno zadovoljstvo - istakao je Jolić.

Pored svih sportskih aktivnosti, Srđan ne zapostavlja ni studije na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Plivanju za Časni krst prethodila je sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja koju je služio episkop banjalučki Jefrem, a potom je bogojavljenska litija prošla ulicama Banjaluke do Gradskog mosta, gdje je organizovano plivanje za Časni krst.  Nakon pobjede u plivanju za Časni krst Jolić je nagrađen zlatnikom.

Jefrem

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je da vjernici iz godine u godinu pokazuju veliku ljubav prema vjeri i Bogu.

- Bog nam se mnogo puta javio u istoriji čovječanstva. Bog se pojavljivao na različite načine u vidljivoj i nevidljivoj tvorevini i davao nam saznanja o sebi - rekao je episkop Jefrem.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana