Спортска дворана у »Шопинг центру«?

Весна Поповић
Спортска дворана у »Шопинг центру«?

Бањалука - Управа Спортског центра “Борик” тражила је од града да овој јавној установи на управљање буду предати објекти бившег “Шопинг центра”, као и старе зграде Грађевинске школе у Лазареву, који би се након реновирања користили као спортске дворане.

- Због пребукираности својих капацитета покренули смо ову иницијативу. Наш приједлог и план је да зграда бившег “Шопинг центра” буде претворена у кошаркашку и одбојкашку дворану у којој би клубови тренирали и играли своје првенствене утакмице - рекао је директор ЈУ СЦ “Борик” Манојла Зрнић.

Објаснио је да тренутно 15 кошаркашких клубова користи спортску дворану “Обилићево”, која по својим димензијама не задовољава пропозиције.

- У њој могу играти само млађе категорије, а кроз прсте се гледа екипама када су у питању првенства БиХ. Исто тако, због њене висине, као и дворане “Борик”, не могу наступати одбојкашки клубови, па они првенствене сусрете у шампионату БиХ играју у Универзитетској дворани у кампусу. Ако би био преуређен “Шопинг центар”, онда би кошаркашки и одбојкашки клубови имали боље услове за рад, али и више термина за тренинге - прецизирао је Зрнић.

Додао је да би се у овај објекат могла смјестити и осмостазна куглана која је тренутно на Лаушу у простору “Елмонта”, чиме би био уштеђен значајан новац који се издваја за закуп.

- Када бисмо прилагодили објекат Грађевинске школе, у њој би своје мјесто нашли борилачки спортови, стонотениски и плесни клубови, што би сигурно допринијело њиховој масовности, бољем и квалитетнијем раду - навео је Зрнић.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Раденко Ђурица је рекао да је у току израда информације о стању спортских објеката у власништву града.

- ЈУ СЦ “Борик” је у оквиру Програма пословања за 2015. годину предложио припајање “Шопинг центра”, објеката Техничке школе и старе Грађевинске школе. Приликом одлучивања мораћемо узети у обзир потребе Техничке школе за фискултурном салом, али и потребе спортских клубова - казао је Ђурица.

Додао је да град у овој години није планирао новац за адаптацију наведених зграда. Није могао прецизирати ни колико је новца потребно за то док не буду израђени урбанистичко-технички услови, пројекат и друга документа.

Промјена намјене

У Одјељењу за друштвене дјелатности подсјетили су да је важећим регулационим планом “Центар”, “Шопинг центар” био планиран као спортска дворана, али му је 1991. године промијењена намјена.

- Тако је умјесто спортске дворане, објекат претворен у привремени пословни простор - “Шопинг центар”, који је у тој функцији био до 2008. године - објаснили су у овом одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана