Spomenik će čuvati sjećanje na oslobodioce

I. Kardum, D. Bratić
Spomenik će čuvati sjećanje na oslobodioce

Banjaluka - Jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji Banjaluke je 21. novembar 1918, kada su heroji sa Kajmakčalana, Cera i Kolubare umarširali u grad i oslobodili ga, a kasnije i sve ostale prostore bivše Jugoslavije, zbog čega ovi junaci ne smiju biti zaboravljeni.

Ovo je istaknuto na svečanoj akademiji, koja je juče upriličena u Banskom dvoru, povodom obilježavanja vijeka od dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je srpski narod Banjaluke i Krajine sa oduševljenjem dočekao oslobodioce, jer su ovi krajevi vijekovima trpjeli tursko, a nakon toga i austrougarsko nasilje. Radojičić je predložio da se dopuni Statut grada unošenjem 21. novembra kao dana prvog oslobođenja Banjaluke. On je naveo da je ovaj datum obilježavan i praznovan između dva svjetska rata.

Ovu inicijativu je podržao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je istakao da je u Banjaluci potrebno izgraditi spomenik srpskom vojniku koji je sa Solunskog fronta došao i podario slobodu.

- Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine jedan od najvažnijih datuma, a heroji koji su dali život za slobodu srpskog naroda ne smiju biti zaboravljeni - kazao je Dodik.

Predsjednica RS Željka Cvijanović čestitala je Banjalučanima 100 godina od oslobođenja i rekla da se sjećanje na ovakav događaj treba obilježavati i poštovati.

- Ovo je veliki dan za Banjaluku i Banjalučane. Sa velikim entuzijazmom pozdravljena je srpska vojska koja je tada ušla u grad - kazala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je cilj srpskog naroda uvijek bila sloboda, ali da je taj put uvijek bio težak.

- S ponosom se prisjećamo požrtvovanosti srpske vojske. Ne postoji nijedan zapis iz tog vremena u kojem se o ulasku vojske u Banjaluku i borbama na frontovima ne govori sa velikim poštovanjem - kazala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je neophodno u Banjaluci izgraditi spomenik srpskom vojniku.

- Najavljena izgradnja spomenika u Banjaluci je značajna, jer će grad dobiti spomenik koji će obilježiti njegovo oslobođenje u Prvom svjetskom ratu. To je način da zahvalimo, ali i ostavimo generacijama koje će doći nakon nas uspomenu na slobodu i žrtve koje su tada položene - rekla je Cvijanovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović naglasio je da je cijena slobode za srpski narod bila ogromna i da ne smije biti zaboravljena. Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Dana oslobođenja Vladimir Ševarika je posebno istakao važnost kulture sjećanja i obilježavanja ovog datuma.

Prije svečane akademije služena je liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, nakon čega su položeni vijenci. Ceremoniju tokom svečane akademije su uljepšali članovi hora “Jedinstvo” i brojne zvanice

Stradanje

Željka Cvijanović je podsjetila na velika stradanja srpskog naroda i dugogodišnju okupaciju pod turskom i austrougarskom vlašću.

- Nažalost, veliki ratovi, velike tragedije dešavale su se često na ovim prostorima, 1,3 miliona Srba stradalo u Velikom ratu, što je predstavljalo jednu trećinu tadašnje populacije Srbije - istakla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana