Solistički koncert kruna karijere harmonikaša Radovan Ivanović

Danijela Stokanić
Solistički koncert kruna karijere harmonikaša Radovan Ivanović

banjaluka - Solistički koncert klasične i narodne muzike, koji će biti održan 3. decembra u Banskom dvoru, je kruna karijere mladog harmonikaša Radovana Ivanovića, učenika šestog razreda niže muzičke škole "Vlado Milošević".

Gosti ovog trinaestogodišnjaka, koji svira u klasi profesora Save Čovičkovića, na prvom solističkom koncertu biće Narodni orkestar Perice Jaćimovića, profesori i učenici Muzičke škole "Vlado Milošević" i "Bandoneon sljuare band". Ulaz je besplatan.

Da ovaj dječak ne prestaje da niže uspjehe pokazuje činjenica da je u toku ove godine u samo u 15 dana pobijedio na tri takmičenja u Republici Srpskoj i Srbiji. On je pravi primjer kako talenat povezan sa radom daje blistave rezultate.

- Zadovoljan sam svojim ovogodišnjim rezultatima na takmičenjima u sviranju harmonike, a svojim prvim solističkim koncertom ću zaokružiti jednu izuzetno uspješnu godinu - priča Ivanović.

Njegov najveći uspjeh, pored najavljenog koncerta, su prva mjesta na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju "Zvezdane staze" u Novom Sadu i Internacionalnom festivalu harmonike "Akordeon art" u Istočnom Sarajevu, jer su i najteža do sada.

Ovaj dječak, koji važi za najboljeg harmonikaša u RS u svojoj kategoriji, kazao je da sa takmičenja, pored pobjede i iskustva, uvijek bude bogatiji za pokoju anegdotu.

- Po završetku jednog takmičenja profesorica harmonike mi je kroz šalu rekla da izostanem bar jednom kako bi druga djeca imala priliku da pobijede. Dok me član žirija, porijeklom iz Crne Gore, pitao šta mislim da sviram kada budem na Akademiji kad sad odlično sviram program za odrasle - pohvalio se Ivanović.

Otkrio je tajnu da mu je želja da svira sa svjetskim zvijezdama klasične muzike poput Šiškina i Škljarova.

Prve note i tonove na harmonici Radovan je probudio prije polaska u osnovnu školu i već tada se dalo naslutiti da se u prstima ovog djeteta krije buduća virtuoznost.

Na Radovana i uspjeh koji je postigao do sada ponosan je i njegov otac Bogdan, koji ima samo riječi hvale za sina.

- Iako ovaj hobi oduzima puno vremena, Radovan nije zapostavio redovnu školu i dalje je odličan učenik - rekao je Bogdan.

Oduševljenje ne krije ni njegov profesor Čovičković, koji je najviše zaslužan za njegov uspjeh.

- Puno vježba, talentovan je, sluša se dok svira, a što je najbitnije, odmah shvati šta mu kažemo - rekao je Čovičković i dodao da su se već počeli spremati i za najjače svjetsko takmičenje, koje će biti održano iduće godine u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana