Социјални станови спас за угрожене

Невена Бунић
Социјални станови спас за угрожене

Бањалука - Социјално угрожени који нису у могућности да самостално ријеше стамбено питање ускоро би могли од локалних власти да добију кров над главом, а град ће издвојити новац и за плаћање станарина овим грађанима.

Градоначелник Игор Радојичић је истакао да ће концепт социјалног становања, који подразумијева градњу станова за социјално угрожене особе, заживјети у Бањалуци.

- У Куљанима се већ гради неколико десетина таквих станова и сад се доносе нова акта која регулишу ту област. На идућој сједници Скупштине наћи ће се и приједлог одлуке о социјалном становању, што подразумијева градњу станова за социјално угрожене породице. Те породице ће имати и право на субвенцију станарине - казао је Радојичић након сједнице Колегијума Скупштине града на којој је одлучивано о темама расправе на 25. сједници парламента града. Сједница ће бити одржана 5. септембра, а на састанку Колегијума је усвојено свих 40 предложених тачака дневног реда.

Радојичић је казао да ће одборници расправљати и о усвајању извјештаја о извршењу буџета за првих пола године.

- Имамо стабилан буџет. Град је за првих шест мјесеци остварио суфицит од 12 милиона КМ. У то је урачунато шест милиона обвезница које смо успјешно емитовали и шест милиона суфицита од разлике између прихода и расхода. Овај износ је тако висок из разлога што су у току пројекти које финансирамо, па још нису исплаћени - рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић изјавио је да ће на сједници бити расправљано и о простору за пијацу у Лазареву која је годинама неуређена.

- Приједлог је да се ријеши објекат у Лазареву који ће бити претворен у рејонску пијацу за потребе Центра за развој пољопривреде и села - нагласио је Талић.

На 25. сједници одборници ће расправљати и о јавном превозу, као и о измјенама нацрта регулационих планова у више дијелова града. Дискутоваће и о поновљеном нацрту Регулационог плана централног подручја града, јер је у јавној и стручној расправи било много примједби и приједлога.

Информација о задужењу града од 30. јуна ове године такође ће бити предмет расправе, као и уговор о зајму са Европском банком за обнову и развој.

Петрићевац

Зоран Талић је рекао да ће на 25. сједници Скупштине града бити расправљано и о изградњи објеката мјесне заједнице, амбуланте и вртића на Петрићевцу.

- Ради се о измјени регулационог плана у смислу да буде ријешено питање имовине гдје ће се градити овај објекат. Град намјерава да откупи једно земљиште од мјештанина Петрићевца како би била покренута изградња - казао је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана