Социјална карта у повоју, народни казан све плићи

Весна Поповић, Јован Шкрбић
Социјална карта у повоју, народни казан све плићи

Бањалука - Редови пред јавним кухињама су сваки дан све већи, као и број оних који куцају на врата Центра за социјални рад, а град још нема урађену социјалну карту која би, између осталог, требало да омогући праведнију подјелу помоћи и већу подршку најугроженијима.

Израда овог документа је најављена прије око двије године, а према информацијама из Центра за социјални рад тај посао је тек у повоју. Објаснили су да су у току припреме методологије по којој ће радити истраживање.

- На састанцима са представницима мјесних заједница смо договорили да је први корак снимање стања - истакли су у Центру и додали да овим истраживањем, између осталог, желе утврдити на којим локацијама има највише сиромашног становништва. Напоменули су да свеобухватно истраживање захтијева и новац за његово спровођење.

- До сада нисмо добили тај новац иако смо предлагали повећање буџетских средстава по том основу. С обзиром на то да је сада у току избор новог директора Центра за социјални рад ове активности нису приоритет - навели су у Центру.

У овој установи кажу да се сваке године повећава број корисника новчане помоћи, те оних којима је неопходна туђа њега. Због тога је многим становницима оброк из "народног казана" једини који поједу у току дана. У граду постоји пет пунктова јавних кухиња, од чега су два огранци најактивније хуманитарне организације Црвени крст. Један од корисника је и Лазар В. који у јавну кухињу долази сваки други дан.

- Храним се овдје више од три године. Да нам није ових оброка људи као ја не би преживјели, зато сам захвалан свима који организују подјелу хране у јавној кухињи. Храна је добра, као и хљеб који је увијек свјеж, а за недјељу оставим нешто хране од претходних дана - рекао је Лазар В.

У јавној кухињи Црвеног крста спрема се 435 оброка дневно иако постоје потребе за много више.

- Капацитет кухиње је 2.000 оброка, али због недостатка новца не можемо повећати број корисника. На сваком усвајању буџета шаљемо допис у ком тражимо више средстава јер већ пет година добијамо исту суму од града која износи 31.200 КМ мјесечно што није довољно да се задовоље потребе - истакла је секретар Црвеног крста Жељкица Илић.

Поред средстава која град издваја за Црвени крст помоћ пружају и донатори, али, како каже Илићева, све рјеђе.

-  Донације из иностранства су стале у потпуности. Деси се да дође нека ситна донација, али складишта су углавном празна - казала је Илићева.

Да Црвени крст није усамљен у хуманој мисији потврђује рад јавне кухиње "Оброк љубави", Удружења "Мозаик пријатељства", која броји 569 корисника.

-  Опстајемо захваљујући приходима грађана и једном седмично спремамо оброк. Од града добијамо 5.000 КМ годишње - каже секретар овог удружења Мирослав Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана